RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Ухилянтам і лікарям-хабарникам приготуватися: в РНБО обіцяють "круті" міри покарання

В Україні за підроблені документи на медиків військово-лікарських комісій (ВЛК) та ухилянтів чекає відповідальність. При цьому їхні імена стануть публічними.

Про це розповів секретар Ради нацбезпеки й оборони Олексій Данілов під час телемарафону.

Читайте також: Загальна мобілізація: кого з медиків не можуть призвати до війська

За його словами, зараз в країні перевіряють ВЛК та викривають осіб, що видавали та отримували фіктивні довідки про непридатність до військової служби під час війни.

"Така перевірка почалася. Вона триває. За 2-3 тижні ми будемо мати остаточні результати перевірки", - повідомив посадовець.

Він зауважив, що фахівці виявили "кричущі випадки", що стосуються неправдивої непридатності громадян. Один із прикладів - вказали, що людина не має однієї нирки, тоді як операцій такі "пацієнти" не переносили. Багатьом громадянам ставили однакові діагнози.

"Все це буде підлягати перевірці в законний спосіб. Якщо людина дійсно є непридатна, їй нема чого лякатися. Спокійно буде перевірена документація, якщо ви перебували в стаціонарі, якщо ви до цього хворіли. Але якщо так сталося, що ви були здоровою людиною з 18 до 45 років, умовно кажучи, і після 24 лютого раптово почали хворіти, то треба просто подивитися, що сталося. Може, вам потрібна допомога", - зазначив Данілов.

Тому на порушників чекатиме відповідальність за фіктивні документи.

"Якщо доводять відповідні органи, що було скоєно злочин, то всі прізвища, імена, по батькові всіх цих лікарів будуть обов’язково відомі. З прізвищами тих, хто отримав від них таку "допомогу", цей процес вже йде. Наберімося терпіння, і побачимо результати цієї роботи", - додав секретар РНБО.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми писали, що з серпня строковики за бажанням можуть бути переведені до категорії мобілізованих.

  • Вас також може зацікавити:

Загальна мобілізація: кого призвуть до армії цієї осені

Чи можуть українцям за кордоном видавати повістки в посольствах: відповідь МЗС

Загальна мобілізація: хто може отримати броню з 1 вересня