RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Погода з літнім присмаком: синоптик дала прогноз по Україні на вересень

За прогнозами погоди, на цьому тижні українців чекають теплі сонячні, майже літні дні.

Синоптикиня Наталія Птуха розповіла NV про бабине літо та його строки цього року.

За її словами, минулого тижня на території України була дуже тепла повітряна маса й навіть було багато побито історичних рекордів.

Читайте: Четвертий день поспіль: в Києві встановлено нові температурні рекорди

Але на цьому тижні в нас переважатимуть доволі комфортні значення температури. Звичайно, вночі вже трошечки відчується цей перший осінній подих. Тому що, по-перше, і дні стають коротшими, відповідно, трошки менше сонячного світла. І зараз якраз так сталися синоптичні процеси, що в нас переважають північно-східні, північно-західні повітряні потоки. І тому така більш комфортна повітряна маса, не надто жарка буде. Вночі 10−15 будемо мати по території України у більшості областей, а в денні години — 21−27.

З опадами все спокійно. Вже відступають фронтальні опади, які, скажімо так, були на вихідних. Трошечки було більше хмарності. Таке нагадування про осінь, скажімо так, в погоді спостерігалося. Зараз вже ця фронтальність відступає. З заходу на територію України, починаючи з вівторка, буде впливати потужний антициклон. І він буде утримувати свої позиції до кінця тижня, навіть на наступному трошечки може затриматися. Відповідно, в нас буде погода без опадів: буде багато прояснення, як в денні, так і в нічні години. Тобто сонця буде вдосталь, але трошки воно вже не так буде гріти, звичайно, як літнє. Все ж таки північна складова в повітряних потоках буде давати про себе знати. І тому температура вдень 21−27, але сонячно. Тому дуже комфортна для всіх, хто любить ось таку теплу погоду, але не надто спекотну. Дещо тепліші, звичайно, на півдні залишаються там температури. Там вночі навіть 14−19, а вдень навіть 24 і подекуди 30 градусів може бути. Тобто південь — ще майже літня погода залишається.

Загалом, за попередніми розрахунками, перший місяць осені буде доволі теплим. Навіть ось за прогнозами наших фахівців на 1−2 градуси середньомісячна температура у вересні може бути вища за кліматичну норму.

Якогось синоптичного чіткого визначення, що таке і коли воно це "бабине літо", немає. Це, по суті, просто антициклональний період погоди в першій половині осені, коли спостерігається погода без опадів і з доволі комфортними і високими значеннями температури.

Цей тиждень і наступний також очікуємо комфортних значень температури: без різких змін, без якихось сильних опадів або похолодань. Надалі можливо десь будуть нижні температури і знову короткочасний період, коли буде антициклон. А бабине літо може навіть припадати і на жовтень.

"Але в цьому році в нас якраз таки продовження літньої погоди, скажімо так. Чи воно плавно перейде в це бабине літо, чи буде ще потім холод, а потім знову похолодання, зараз про це складно говорити. Поки що насолоджуємося такою погодою комфортною ще з літнім присмаком", - розповіла Наталія Птуха.

Нагадаємо, синоптики пообіцяли восени цілих три бабиних літа.

  • Вас може зацікавити:

"Літня" температура і перші заморозки: якою прогноз погоди в Україні у вересні

Літо не поспішає йти з України: чого чекати від погоди у вересні

Осінь буде аномальною: синоптикиня здивувала прогнозом на найближчі місяці