RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Виїзд жінок з України обмежать з 1 жовтня: кого це торкнеться

З 1 жовтня цього року українкам, які мають медичну або фармацевтичну освіту, потрібно обов'язково стати на облік у ТЦК - при цьому їм буде обмежено виїзд за кордон.

Про це у коментарі "РБК-Україна" заявив народний депутат, член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представник президента у Верховній Раді Федір Веніславський.

Він нагадав, що у 2022 році парламент змінив статтю 1-у закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію – передбачено, що жінки з відповідною освітою мають бути поставлені на облік.

Читайте також: Як законно виїхати військовозобов'язаним з України: повний перелік

Водночас, Міністерство оборони України видало наказ про військовий облік жінок. Там сказано, що 1 жовтня жінки, які мають медичну чи фармацевтичну освіту, мають обов'язково стати на облік.

Це означає, що жінки набувають статусу військовозобов'язаних і можуть виїжджати за кордон у відповідному порядку: якщо вони мають документи, що дозволяють тимчасовий виїзд, тоді вони можуть виїжджати. Якщо цих документів немає, жінок обмежують у праві на виїзд, як і чоловіків.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення порядку денного – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, за повісткою можливий заклик військовозобов'язаного людини на військову службу. Це звичайний процес у воюючій країні. Слід пам'ятати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти тікаєш від війни, то завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми писали, у яких випадках можна відмовитись від вручення повістки.

  • Вас може зацікавити:

Зміни у мобілізації обмежено придатних: в Медичних силах ЗСУ дали детальне пояснення

В Україні перевіряють довідки ВЛК щодо непридатності до служби: що загрожує ухилянтам

Хабарі у військкоматах: джерело в ВЛК розповіло, як вирішити проблему ухилянтів