RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Восени українкам доведеться ставати на військовий облік: кого торкнеться вимога

З 1 жовтня поточного року працівники медичної та фармацевтичної сфери будуть зобов'язані зареєструватися у військкоматах. Жінки інших спеціальностей можуть стати на облік добровільно.

Про це повідомляє "РБК".

Читайте також: Не можна не прийняти: як в Україні чоловіки ховаються від мобілізації

Як стати на облік жінкам

Обов'язковому військовому обліку з жовтня підлягають лікарі, медсестри та фармацевти віком до 60 років, які можуть підлягати мобілізації за станом здоров'я (що визначить ВЛК).

Встати на військовий облік можна в ТЦК. Для цього потрібно прийти з паспортом, дипломом про медосвіту та довідкою з місця роботи.

На військовозобов'язаних жінок покладаються самі обов'язки, як і чоловіків, вони повинні:

  • ставати на військовий облік
  • проходити підготовку до служби
  • повідомляти військкомати про зміну місця реєстрації/проживання, сімейного статусу, інвалідності тощо.

Хто з медиків та фармацевтів може не ставати на облік

Зазначимо, що згідно із законом без військово-облікових документів медики та фармацевти не можуть працевлаштовувати.

Але для жінок, які здобули освіту до затвердження змін до закону про військовий обов'язок та військову службу (тобто до 30 грудня 2022 р.), працюватиме так званий перехідний період. До кінця 2026 року вони зможуть працевлаштовуватися як невійськові.

Але міським ТЦК СП роботодавці повинні повідомляти про жінок з медичною чи фармацевтичною освітою, які не перебувають на військовому обліку. Медики та фармацевти, які не працевлаштувалися, мають самостійно звернутися до військкоматів та стати на облік.

Чи випускатимуть жінок за кордон

Наразі незалежно від спеціальності, професії, факту перебування на військовому обліку та наявності статусу військовозобов'язаних жінок пропускають за кордон безперешкодно. Це регулюється чинним законодавством .

Нагадаємо, раніше ми розповідали про те, що у ВРУ зареєстрували законопроєкт, яким планується розширити можливості для мобілізації громадян у військові підрозділи, а також для виконання робіт, які мають оборонний характер.

Вас також може зацікавити:

В Україні перевіряють довідки ВЛК щодо непридатності до служби: що загрожує ухилистам

Військовий облік українок: за що заборонять роботу за фахом

Нова оригінальна хвиля мобілізації в РФ: жінки замінили чоловіків

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення порядку денного – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, за повісткою можливий заклик військовозобов'язаного людини на військову службу. Це звичайний процес у воюючій країні. Слід пам'ятати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти тікаєш від війни, то завтра вона може прийти до тебе.