RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Зміни у мобілізації обмежено придатних: в Медичних силах ЗСУ дали детальне пояснення

Міжвідомчою робочою групою із представників Міноборони, Збройних Сил, Міністерства охорони здоров’я, Мінветеранів, Верховної Ради, Кабінету Міністрів та громадської організації "Принцип" було опрацьовано зміни" до проходження військово-лікарської комісії.

Про це повідомляють у Командуванні Медичних Сил ЗСУ.

Читайте: Повістки можуть вручати повторно: 5 випадків, коли треба йти до ТЦК вдруге

Наголошується, що зазначені зміни мають на меті покращити якість медичного обслуговування військовослужбовців, удосконалити порядок проходження ними військово-лікарської комісії та змінити підходи до діагностики цілого ряду захворювань на основі сучасних медичних практик і загальноприйнятих світових класифікацій.

Раніше військовослужбовці, які мали специфічні захворювання, визнавалися обмежено придатними. Вони не підлягали звільненню в запас і продовжували служити практично в усіх частинах, за винятком підрозділів Десантно-штурмових військ, Морської піхоти, Сил спеціальних операцій та деяких інших формувань, чия специфіка вимагає від бійців відмінного стану здоровʼя.

Звільнити цих військовослужбовців не було можливо через відсутність клінічних проявів цих хвороб та порушень функцій організму. До того ж, велика їх кількість своїми професійними діями й навичками постійно підтверджували свою здатність виконувати поставлені завдання на одному рівні з іншими військовослужбовцями.

Ця концепція не змінилася - тобто військовослужбовці все одно продовжать служити у підрозділах забезпечення, закладах і установах, як і раніше, під час дії особливого періоду. Індивідуальний підхід щодо визначення ступеню придатності до військової служби зберігається та відповідає функціональним можливостям таких військовослужбовців часто через безсимптомний перебіг наявних у них патологічних станів або незначний ступінь порушення функцій органів та систем, який дозволяє виконувати завдання за призначенням.

Зміни вносять ясність у порядок проведення медогляду військовозобовʼязаних на фондах державних та комунальних закладів охорони здоровʼя, одночасно конкретизуючи його. Також унормовано створення гарнізонних ВЛК з розміщенням їх у цивільних медзакладах, розблоковано передачу медичних та інших документів військовослужбовців (у т.ч. довідок про обставини травми) в електронній формі.

Водночас удосконалено порядок встановлення причинного звʼязку захворювань (травм, поранень, контузій, каліцтв) з проходженням служби, приведено ряд термінів у відповідність до недавніх змін в нормативних актах вищої юридичної сили (наприклад, найменування видів відпусток за станом здоровʼя).

Також зміни визначають порядок оскарження постанов військово-лікарських комісій відповідно до їх рівнів (ТЦК та СП, гарнізонні, госпітальні, штатні).

Як у розмові з АрміяInform пояснив підполковник медичної служби Дмитро Мірошниченко, перелік хвороб для оцінки придатності військовослужбовців по суті не змінився, тому що він побудований на їх міжнародній класифікації, від якої відхилятися не можна.

Якщо певні вади людини не мають ніяких хворобливих проявів, то повноправні члени суспільства можуть виконувати свій військовий обов’язок.

"Ми цими змінами вносимо конкретику для наших лікарів, щоб усі максимально однаково трактували положення про військово-лікарську експертизу і щоб мінімізувати кількість помилок під час ухвалення рішень щодо ступеня придатності до військової служби", - пояснив військовий медик.

Щодо осіб, які будуть призиватися на військову службу з хронічними та іншими захворюваннями, то такі люди й до внесених змін служили у Збройних Силах України на посадах у підрозділах забезпечення, в навчальних центрах тощо. До того ж є чимало прикладів, коли такі військовослужбовці успішно проходили службу і в інших військових частинах та підрозділах. З 2014 року в Україні дуже багато військових саме цієї категорії, які мають колосальний бойовий досвід.

"Ми намагаємося зберегти цих людей у війську, щоб вони цей колосальний унікальний досвід передавали молодим воїнам", - наголосив представник Командування Медичних сил ЗСУ, додавши, якщо в військовослужбовця для цього вистачає здоров’я, а його стан не впливає на боєздатність підрозділу.

У ЗСУ різні роди військ, сил, є різні військово-облікові спеціальності, різні завдання, різний рівень навантаження, тому індивідуальний підхід у визначенні ступеня придатності до військової служби — це прийняття індивідуального рішення щодо кожного військовослужбовця, який має певні проблеми зі здоров’ям, визначення конкретно до кожного клінічного випадку кожної людини ступеня придатності до проходження військової служби, - наголосив Дмитро Мірошниченко.

Якщо в людини є певна хвороба, яка не дозволяє за станом здоров’я виконувати обов’язки військової служби, то таку людину, звісно, не можуть мобілізувати до війська. Але якщо є захворювання, які перебувають в довготривалій ремісії, що підтверджується лабораторним дослідженням, стан здоров’я військовослужбовця нормальний, і він може виконувати обов’язки, тоді буде застосований індивідуальний підхід і ухвалене індивідуальне рішення — придатний чи непридатний.

Нагадаємо, на Миколаївщині затримали ухилянта, який намагався відкупитися від служби за 1500 доларів.

  • Вас може зацікавити:

Студентам приготуватися: в Раді зареєстровано скандальний законопроєкт про мобілізацію

Мобілізація обмежено придатних: як має виглядати правильна довідка ВЛК, фото

В Україні перевіряють довідки ВЛК щодо непридатності до служби: що загрожує ухилянтам