RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

У яких випадках можна відмовитись від вручення повістки: є три причини

Люди, які зараз активно полюють на призовників, можуть робити це з порушеннями – наприклад, на місці заповнювати порожні бланки. Тому українці мають знати, з яких причин і як можна відмовитись від вручення повістки на вулиці.

Про це повідомляє УП.

Читайте також: Вручення повістки не за місцем прописки: чи можна відмовитися від її отримання

Що робити після отримання повістки?

Тут варто зважати на важливий момент. Якщо людина, яка вручає вам повістку, "на ходу" заповнює порожній бланк з підписом та печаткою керівника територіального центру, потрібно зафіксувати це порушення на відео, одразу ж звертатися до юристів та поліції. Потім можна оскаржити дії, тільки поки що невідомо, як на практиці вирішуються ці справи.

Коли можна законно відмовитися від повістки:

  • якщо в бланку невірно зазначено ПІБ людини - є підстави вважати, що ця повістка адресована комусь іншому;
  • якщо повістка отримана не від уповноваженої особи;
  • якщо на документі немає печатки ТЦКСП/підпису військового комісара.

При відмові від повістки потрібно озвучувати причини та відмовлятися підписувати папір. Після цього уповноважені особи мають скласти акт про відмову. Експерти радять знімати все на камеру та зробити фото акту. Важливо, щоб акт про відмову було складено у присутності не менше двох свідків, які зможуть підтвердити причину відмови.

Що буде після відмови від повістки?

Акт про відмову буде направлено до військкомату. За підсумками цього начальник ТЦКСП сформує матеріали адміністративної справи, підготує протокол про адміністративні правопорушення. Теоретично військкомат повинен враховувати скаргу, направити уповноважену особу, щоб вона повторно вручила правильно заповнену повістку. Якщо військкоми порядні, вони саме так і мають вчинити.

Водночас військком може винести ухвалу про притягнення до адмінвідповідальності. Цей документ вже є рішенням, тому його потрібно оскаржити в суді. У ході судового процесу людина зможе довести, що вона не ухилялася від мобілізації та повістку їй вручили з порушенням. У суді звертають увагу на те, щоб повістки вручали за всіма інструкціями, тому є шанси, що суд вважатиме таке вручення неправомірним.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення порядку денного – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий заклик військовозобов'язаної людини на військову службу. Це звичайний процес у воюючій країні. Слід пам'ятати, що обов'язком кожного українця є захист своєї країни. Бо якщо сьогодні ти тікаєш від війни, то завтра вона може прийти до тебе.

Нагадаємо, що в Україні під час військового становища існує лише кілька поважних причин, через які призовник може не прийти у військкомат після отримання повістки.