RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Під Новомайорським і на лінії Куп'янськ-Лиман дуже "гаряче": свіжі карти боїв ISW

Станом на ранок 9 вересня, 563-й день повномасштабного російського вторгнення, українські воїни активізувались у районі Новомайорського на Донеччині. За контроль над селом ведуться запеклі бої. Також значно загострилась ситуація на лінії Куп'янськ-Лиман.

Про це йдеться у зведенні Інституту вивчення війни (ISW) за 8 вересня.

Читайте також: Знищено більше 100 окупантів: офіцер ЗСУ про ситуацію на Лимано-Куп’янському напрямку

Луганська та Харківська області

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр заявила, що ситуація на Куп'янському та Лиманському напрямках загострюється.

Окупанти намагаються наступати на лінії Куп’янськ-Сватове, але успіху не мають. За даними Генштабу ЗСУ, російська армія вела безуспішний наступ в районі Синьківки (9 км на північний схід від Куп’янська) та Новоєгорівки (16 км на південний захід від Сватового).

За інформацією речника Східного угруповання ЗСУ Іллі Євлаша, загарбники використовують засуджених призовників і невказані ПВК для штурму в районі Новоєгорівки Сватівського району, але вони не мають контролю над населеним пунктом.

Він додав, що окупанти хочуть вийти до річки Оскіл та захопити українські позиції поруч з Боровою (35 км на захід від Сватового) до початку зими. Рашистам потрібно набагато більше живої сили для наступу вздовж лінії Куп’янськ-Сватове, аби досягти Борової. Для штурму росіяни готують підрозділи з розгромлених мотострілкових бригад і повітряно-десантних частин у цьому районі.

У свою чергу, російські джерела стверджували, що 8 вересня ЗСУ нібито здійснили безуспішні атаки вздовж лінії Сватове-Кремінна. Міністерство оборони Росії вказало, що окупанти відбили п'ять українських штурмів в районі Новоєгорівки та Діброви (6 км на південний захід від Кремінної).

Водночас один з російських військових блогерів стверджував, що за останні два тижні ЗСУ просунулися в зоні відповідальності 27-ї ОМСБр (1-а гвардійська танкова армія, Західний військовий округ) у невстановленому районі Лиманського напрямку і що нібито частини російської 252-ї мотострілецької та 237-й полк ВДВ відвоювали втрачені території у цьому районі.

Фото: understandingwar.org

Донецька область та Бахмут

Минулої доби ЗСУ продовжували наступальні дії під Бахмутом та досягли невизначеного часткового успіху на півдні від міста, інформує Генштаб. Також російські війська вели безуспішні наступальні дії поблизу Оріхово-Василівки, Кліщіївки та Андріївки.

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр 7 вересня заявила, що російська армія застосовує різні тактики на Бахмутському напрямку, аби відволікти та розбити зосередження Сил оборони.

У свою чергу, російські "воєнкори" стверджували, що ЗСУ просунулися на північ від Андріївки та Кліщіївки, половину яких контролюють українські захисники, а також активізували контрнаступ на лінії Кліщіївка-Озарянівка (7-14 км на південний захід від Бахмута).

Фото: understandingwar.org

Ганна Маляр заявляла, що Сили оборони продовжують відбивати російські штурми Мар’їнки, не даючи загарбникам взяти місто під контроль.

Водночас російські джерела стверджували, що окупанти 8 вересня нібито просунулися на лінії Авдіївка-Донецьк. Зокрема, буцімто штурмова група 5-ї бригади РФ захопила укріпрайон на схід від Красногорівки, а 150-та мотострілецька дивізія (8-а загальновійськова армія Південного району) наступала у Мар’їнці останніми тижнями.

Водночас у Генштабі ЗСУ зазначили, що російські бойовики безуспішно наступали поблизу Авдіївки, Кераміка (14 км на північний захід від Авдіївки), Мар’їнки (на західній околиці Донецька), Красногорівки (безпосередньо на захід від Донецька) і Новомихайлівки (10 км на південний захід від Донецька).

Фото: understandingwar.org

Запорізька та Херсонська області

У п'ятницю, 8 вересня, російські та українські сили вступили в обмежені бої на заході Донеччини. Сили оборони відбили ворожі атаки на південь від Пречистівки (35 км на південний захід від міста Донецьк), інформує Генштаб ЗСУ.

У свою чергу, російські "воєнкори" стверджували, що підрозділи російської 36-ї мотострілецької бригади нібито відбили українське угруповання розміром у взвод на північний схід від Микільського (27 км на південний захід від міста Донецьк), а також ЗСУ просунулися вздовж кордону Донецько-Запорізької області, активізували наступальні дії на лінії Новодонецьке-Новомайорське (12-18 км на південний захід від Великої Новосілки) та захопили позиції на північно-західній околиці Новомайорського.

Фото: understandingwar.org

Також російські джерела стверджували, що загарбники відбили українські спроби перетнути річку Шайтанка на північний схід від лінії Новодонецьке-Новомайорське. За даними російського батальйону "Восток", бойові дії зосереджені на околицях невизначеного населеного пункту у тому районі, ймовірно, у Новомайорському.

Водночас український Генштаб заявив, що у ЗСУ досягли невизначених успіхів на південь від Роботиного (10 км на південь від Оріхова). А російські добровольчі батальйони "Шторм Осетія" та "Аланія", які обороняються на заході Запоріжжя, сказали, що українська сторона взяла нібито "тактичну паузу" в районі Роботиного для перегрупування. Інші російські джерела зазначали, що нібито невеликі групи українських військ здійснили безуспішні механізовані та бронетехнічні штурми Роботиного вранці 8 вересня.

Фото: understandingwar.org

Речниця українського Південного оперативного командування Наталія Гуменюк повідомила, що окупанти зазнають значних втрат через українські контрбатарейні дії в Херсонській області, що обмежує їхню боєздатність та, ймовірно, змушує висувати резерви з тимчасово окупованого Криму.

Російські "воєнкори" стверджували, що бойовики нібито відтіснили невелику українську групу від острова Козацький (на захід від Нової Каховки) після попередніх повідомлень про висадку українських захисників на острові 7 вересня. Водночас вони стверджують, що на островах дельти Дніпра тривають бої і що рашисти відбили ще один український десант на острові навпроти Нової Каховки.

Фото: understandingwar.org

Фото: understandingwar.org

Нагадаємо, раніше експерт розповідав, коли у росіян на фронті закінчиться артилерія.

  • Вас може зацікавити:

До уваги ЗСУ: названо чотири стратегічних точки в Білорусі, де знаходяться російські військові

Знаходились в "сірій зоні": на кордоні з РФ над двома селами підняли прапор України, відео

Росіяни вдарили по своїх же морпіхах в Роботиному: документи та відео з полоненим