RU  UA

Намітилася хороша тенденція: експерт розповів, коли у росіян на фронті закінчиться артилерія

Російські окупаційні війська зазнають втрат в артилерії, яку щодня масово випалюють ЗСУ. Якщо так буде продовжуватися і надалі, навесні росіяни залишаться без артилерії.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів військовий експерт, полковник ЗСУ Петро Черник.

Читайте також: Тактика принесла результати: у ЗСУ підбили підсумки щоденного випалювання ворожої артилерії

За його словами, на південному фронті існує плацдарм розміром 10х10 км. Українські військові пробили першу лінію оборони противника.

"Якщо вдасться пройти другу лінію, а в цьому стосунку в мене є оптимізм, то третя вже є менш укріпленою. А за нею вже серйозних укріплень, за винятком міських, немає. І тут можуть відбутися маневри охоплення за допомогою колісної техніки, якою ми добре оснащені.Танки важать до 70 тонн, БТР - до 20 тонн. Тому, якщо підуть дощі і земля розмокне, все зупиниться і перейде в режим контрбатарейної боротьби", - зауважив він.

Експерт нагадав, що з травня ЗСУ переламали філософію артилерійської боротьби. За 1,5 роки росіяни втрачали до 200 гармат на місяць. Але вже в травні - 553, в червні - 658, в липні - 667, в серпні - 691. Таким чином знищили понад 30 артилерійських бригад. А оскільки ця війна на 95% артилерійська, до весни ми зможемо виснажити російську артилерію.

"Ворог усвідомлює, що нову якісну артилерію він будувати не може. У нього всього 6-8 верстатів, які можуть свердлити артилерійські стволи. Тим часом, вони все ще доправляють щомісяця за складів 200-300 гармат. Тому видихати ще рано, але тенденція хороша. Якщо ми оточимо Токмак, то у ворога буде кругова оборона. Якщо ворог в облозі достатньо виснажиться, то у нього не буде іншої ради, як здатися у полон", - наголосив Черник.

Водночас на Куп’янському напрямку в частині комплектації технікою у росіян є проблеми. Армійський корпус потребує 825 танків, 2500 броньованих машин, і 1000 гармат. Натомість вони мають 500 танків, броньованих машин - 500.

"Є проблеми з артилерією. Тому для них показник забезпечення на 50-60% буде успіхом. Проте бахмутський досвід показав, що росіяни повернуть жуківську тактику в м’ясні штурми. 100 тисяч людей - це дуже багато, Їх буде непросто викосити", - додав військовий експерт.

Нагадаємо, за даними Генштабу, оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною й протягом доби на фронті відбулось 34 бойових зіткнення.

  • Вас також може зацікавити:

ЗСУ на Запоріжжі подолали "зуби дракона" росіян: звіт ISW та карти боїв

Річниця Харківського контрнаступу: як усе було, відео

ЗСУ вбили клин у лінію оборони росіян: аналіз ситуації на фронтах на півдні та сході України