RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

Новий календар ПЦУ: коли в 2023 році день Святого Миколая і Собор Пресвятої Богородиці

Після переходу Православної церкви України на новий церковний календар звичні для українців дати церковних свят змістилися - зокрема, у день Святого Миколая та Собор Пресвятої Богородиці.

Коли українці святкуватимуть ці свята розповідає "Апостроф".

Так, раніше улюблене дітлахами свято припадало на 19 грудня. Після змін у 2023 році українці офіційно святкуватимуть його 6 грудня.

Миколай Мирлікійський славився своєю заможністю та турботою про менш забезпечених людей. Вважається, що традиція дарувати подарунки виникла внаслідок ситуації, коли один бідний чоловік не міг забезпечити своїх трьох доньок приданим, через що ті не могли вийти заміж. Миколай своїми грошима допоміг цій сім'ї – протягом трьох днів він таємно проникав до їхньої скромної хатини та закидав крізь вікно кімнати сестер маленькі шматочки золота таким чином врятувавши ситуацію.

Також українці відзначають іще одне важливе свято – Собор Пресвятої Богородиці. Раніше його прийнято було святкувати 8 січня, а після переходу на новий календар – 26 грудня.

Читайте також: В Україні з 1 вересня переходять на новий церковний календар: повний список святкових дат

Це свято присвячене Святому Сімейству, до якого входять Діва Марія, Святий Йосип і названий брат Христа, Яков. Для вірян це свято має таку ж важливість, як і Різдво, оскільки воно присвячене тій, яка стала Матір'ю Спасителя.

Згідно з біблійською легендою, після народження Христа Святе сімейство відвідало храм Соломона, виконало обряд очищення маленького Ісуса і повернулося до свого рідного міста Назарет. Втім, Йосип отримав повідомлення від Ангела, що цар Ірод намагається знищити маленького Ісуса, тому наказав вбити всіх хлопчиків віком до двох років.

На наступний день Йосип разом з Марією та маленьким Ісусом залишили свій дім і вирушили до Єгипту.

Святитель Іоанн Златоуст вважав, що втеча Святого Сімейства є навчальним прикладом для всіх людей про те, як бути розсудливими та прислухатися до волі Божої. Він вважав, що Господь навчає нас уникаючи небезпеки людської люті, тому іноді варто відступити і змиритися з обставинами, щоб потім наповнитися силою і виконати Божу волю.

Раніше ми писали, що зміниться у православному календарі з 1 вересня 2023 року.

  • Вас може зацікавити:

Хто буде відзначати Дні ангела у вересні: повний список імен