RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

"Дорослих" студентів призовуть не всіх: в Раді з'явився новий законопроєкт

У Верховній Раді зареєстрували альтернативний законопроєкт, який розширяє перелік студентів, які мають право на відстрочку від мобілізації, у тому числі студенти та аспіранти від 30 років, які здобувають непослідовну освіту.

Відповідний проєкт закону про внесення змін до статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" зареєстровано на сайті Верховної Ради.

Читайте також: Мобілізація студентів: ТЦК зробив заяву щодо вручення повісток

Він є альтернативою зареєстрованого до цього законопроєкту, який скасовував відстрочку "дорослим" студентам. Новий законопроєкт скасовує цю вимогу, пропонуючи видавати відстрочку від мобілізації студентам та аспірантам від 30 років.

Таким чином, відстрочку не отримають тільки здобувачі другої/третьої освіти, без урахування віку. Але відповідна норма не поширюється на аспірантів і докторантів, які навчаються на денній або дуальній формі. У них буде відстрочка від мобілізації.

Відповідну відстрочку у законопроєкті пропонують надавати також всім студентам, які здобувають вищу освіту за спеціальностями, "яким надається особлива підтримка", незалежно від того, чи перша це освіта, чи друга. Автори проєкту зазначили, що йдеться про дефіцитні спеціальності, які потрібні для відбудови економіки України. Їхній перелік має визначити Міністерство освіти і науки.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, що напала на нас. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий заклик військовозобов'язаної людини на військову службу. Це звичайний процес у воюючій країні. Слід пам'ятати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти тікаєш від війни, то завтра вона може прийти до тебе.

Нагадаємо, в Раді придумали, як "стимулювати" студентів йти в армію.

  • Вас може зацікавити:

В Україні відрахують частину студентів під час війни: кого і коли це торкнеться

В Україні розширять реєстр призовників: звідки ТЦК братимуть дані

Спека у військкоматах: як в Україні перевірятимуть усіх непридатних