RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Du hast чи не Du hast: що дали Україні союзники на Рамштайні-14

Експерти позитивно оцінюють результати чергової зустрічі міністрів оборони країн-союзників

Експерти позитивно оцінюють результати чергової зустрічі міністрів оборони країн-союзників Фото:

У вівторок, 18 липня, відбулася чергова, вже чотирнадцята, зустріч міністрів оборони у форматі "Рамштайн". У ній взяли участь 50 країн-союзниць. Хоча захід пройшов у віртуальному форматі, результати його цілком реальні. Про що домовилася Україна із союзниками, читайте у матеріалі "Апострофа".

Під час "Рамштайну" було приділено увагу трьом складовим: боротьбі з російськими безпілотниками, постачанню бронемашин для піхоти ЗСУ та боєприпасів. Але порушувалися не лише ці питання.

Генерал Марк Міллі, коментуючи українські наступальні дії, повідомив, що зараз ЗСУ поступово долають російські оборонні рубежі.

За його словами, контрнаступ України, який відбувається зараз, не можна назвати провальним, хоча швидкісного просування немає, як очікували деякі західні партнери України.

Читайте: Що потрібно ЗСУ, щоб прорвати оборону ворога на півдні: в Україні дали чітку відповідь

Американський генерал нагадав, що хоча контрнаступ ЗСУ розпочався на початку червня, повільне просування Сил оборони можна пояснити тим, що існує "різниця між війною на папері та реальною війною".

Боєприпаси

Те, що дуже терміново потрібне Україні на фронті – боєприпаси. Учасники "Рамштайну" обговорили плани нарощування виробництва боєприпасів для України як в окремих країнах, так і на мультинаціональному рівні в рамках ініціативи ЄС.

Бойові групи для контрнаступу

Голова Об'єднаного комітету начальників штабу США генерал Марк Міллі повідомив учасникам зустрічі, що партнери України підготувала 17 бригадних бойових груп для контрнаступу. За його словами, йдеться про 63 тисячі військових.

Бронемашини М113

З ініціативи Бельгії, Нідерландів та Люксембургу найближчим часом Україна отримає додаткові бронемашини M113.

Ці бронемашини будуть оснащені системою озброєння, що керується дистанційно, а також кулеметами, що надасть українським військовим додаткові можливості на землі.

Дві коаліції

Основною проблемою українського контрнаступу є мінні поля, які росіяни наробили практично на всій лінії фронту. Відступаючи, окупанти також мінують свої колишні позиції. У зв'язку з цим міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас під час "Рамштайну" повідомив, що для допомоги Україні з розмінуванням територій також формується відповідна коаліція.

"Коаліція формується за принципом "вчи та озброюй", який використовується в рамках допомоги українцям з військовою підготовкою, яку Литва надає разом з Фінляндією, Ісландією, Норвегією, Швецією, а незабаром і Данією", - повідомив литовський міністр.

За словами Арвідаса Анушаускаса, члени коаліції надаватимуть Україні відповідне обладнання для розмінування, а також інструкторів, які навчатимуть українських саперів.

Також на зустрічі було оголошено про створення та розвиток ІТ-коаліції. Кроки щодо її втілення представили прем'єр-міністр Люксембургу Франсуа Бауш та міністр оборони Естонії Ханно Певкур.

Допомога від США

Як про результат "Рамштайну" можна говорити про нову допомогу США.

Видання Reuters повідомило, що США найближчими днями планують оголосити про новий пакет військової допомоги для України на суму 1,3 мільярда доларів.

У пакет увійдуть:

- засоби протиповітряної оборони виробництва L3 Harris Technologies під назвою VAMPIRE;

- два різні типи барражуючих боєприпасів: дрон Phoenix Ghost виробництва AVEVEX, приватної компанії в Каліфорнії, та Switchblade виробництва AeroVironment Inc.;

- значну кількість протибезпілотних систем виробництва австралійської DroneShield Ltd;

- радари, датчики та системи аналізу.

"Підсумки чотирнадцятого "Рамштайну" для нас загалом позитивні, - каже в коментарі "Апострофу" експерт Інституту майбутнього Іван Ступак, - Наші партнери знають реальну обстановку на фронті і знають, що нам гостро необхідно. Знову ж таки, враховуючи події сьогоднішньої ночі в Одесі, можна відзначити, що нам потрібні сучасні системи ППО, і Америка готова їх дати”.

"Думаю, що боєприпаси та бронетехніка надійде до України найближчими днями", - каже Іван Ступак.

А ось на далекобійні системи ATACMS поки що чекати від союзників не варто. Домовленості про їх постачання на "Рамштайні" не було, хоча Україна ще з осені 2022 року закликає Вашингтон нарешті розблокувати передачу ЗСУ ракет ATACMS.

"Я впевнений, що ATACMS ми в результаті отримаємо. Це питання часу. Але доведеться почекати. Чому США не хочуть давати нам ці ракети? Я думаю, що це якась політична історія. І вона неодмінно вирішиться", – резюмував Іван Ступак.

Читайте: Коли і де українські пілоти почнуть навчатися на F-16: названа країна

Читайте також

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Новини партнерів