RU  UA

Питання з військкоматами треба було вирішувати до війни: експерт про побиття у Самборському ТЦК

Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження за фактом знущань у приміщенні ТЦК у м. Самбір Львівської області. Відео, на якому двоє військових б'ють чоловіка та погрожують йому зброєю, 19 вересня з'явилося в соцмережі.

Наскільки ця ситуація показова та чому не допомогло розпорядження президента України Володимира Зеленського про перевірку всіх ТЦК в ефірі Апостроф TV розповів політтехнолог Олексій Голобуцький.

Читайте: ВЛК чекають тотальні перевірки: про що йдеться в указі Зеленського

У ТЦК заявили, що нібито на відео видно тільки частину події, тому там проведуть службову перевірку. На цей час зазначені військові відсторонені від виконання службових обов'язків до з'ясування усіх обставин.

Але розбиратися з цим треба було до повномасштабної війни, коли був час налагодити більш-менш нормальну систему, - зазначив політтехнолог.

Він висловив сподівання, що незабаром ситуація проясниться й людина, яку утримують у військкоматі вже 6 днів, виявиться "російський диверсантом" і що його зброєю намагалися зупинити від скоєння якогось терористичного акту. "Це в найкращому випадку. В найгіршому випадку, це говорить про те, що нічого не міняється: є план, треба його виконувати", - зазначив Олексій Голобуцький.

Також він наголосив на тому, що велика кількість людей за гроші відкупляється від армії, але цифри в плані мобілізації залишаються, тому і виникають подібні інциденти.

"Люди мають владу. Коли ти отак знаходишся в ситуації, коли ти маєш владу на конкретною людиною. Плюс, судячи по діяльності одеського військкомату, інших військкоматів - просто таки величезні прибутки. І ти відчуваєш свою повну безкарність, абсолютну безкарність: можеш пістолетом махати, можеш ще щось та зробити", - підкреслив Олексій Голобуцький.

Окрім того він зауважив, що подібні відео Росія може використовувати у власних цілях. Але корінь проблеми криється в самій системі ТЦК.

"Ми живемо в такий час і більш-менш вільній країні, і ця інформація, звичайно, буде вилазити. Я ще півроку чи більше перестав сміятися над цим нашим наративом українським про мобілізацію в Росії. Бо ця пострадянська система вона залишилась у спадщину не тільки в Росії, але й в Україні", - окреслив проблему політтехнолог.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" писав, що чекає на військово-лікарські комісії та чоловіків призовного віку, які були виключені з військового обліку або визнані тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров'я після того, як Зеленський увів в дію рішення Ради національної безпеки та оборони України від 30 серпня 2023 року "Про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України".

  • Вас може зацікавити:

Зеленський звільняє всіх військкомів: відео заяви

Звільнити їх не можна: що не так у гучному рішенні щодо військкомів

Справу кожної людини треба розглядати окремо: що не так з президентським указом про перевірку ВЛК