RU  UA  EN

Середа, 29 травня
  • НБУ:USD 40.35
  • НБУ:EUR 43.70
НБУ:USD  40.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 травня

Всі новини

Справу кожної людини треба розглядати окремо: що не так з президентським указом про перевірку ВЛК

Виконання норм президентського указу про перевірку рішень військово-лікарських комісій (ВЛК) про інвалідність та непридатність до військової служби з початку повномасштабної війни буде дуже складним завданням.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів радник глави МВС у 2015-21 роках Володимир Мартиненко.

Читайте також: Осіння мобілізація: кому можуть повторно вручити повістки

За його словами, складність виконання полягає у низці нюансів, які буде важко виконати. Ситуація з ВЛК вимагає втручання на найвищому рівні, при цьому юридична складова будь-яких документів і перевірок має бути бездоганною.

"У даному випадку ми маємо рішення РНБО, введене в дію указом президента, в якому говорять про перевірку абсолютно всіх непридатних або тих, хто отримав статус особи з інвалідністю з 24 лютого 2022 року. Але виникає питання, а де ми цих людей візьмемо і знайдемо, бо велика частина їх покинула територію України. Щоб перевірити насправді, наскільки відповідає те, що написано у медичних документах таких людей у дійсності, то щонайменше треба (ці документи) вивчити", - зауважив Мартиненко.

До всього - йдеться про індивідуальну відповідальність, а не колективну. Тому справу кожної людини необхідно розглядати окремо, й дивитися, чи потребує медичний стан якихось додаткових діагнозів чи додаткового обстеження.

Це очевидна масштабна схема ухилянтів, яка діяла разом із роботою так званих військкоматів, бо без них ВЛК працювати фізично не могли. І продовження теми перевірки військкоматів, а тепер і ВЛК - є логічним рішенням. Однак є важлива деталь, яка вимагає уваги.

"Велика кількість тих, хто отримав інвалідність чи стан непридатний до військової служби - це якраз частина наших захисників, які вийшли з 24 лютого минулого року захищати свою країну. Багато з них пройшли сім кіл пекла, щоб отримати медичні довідки і висновки МСЕК. І ще раз перевіряти таких людей, наскільки вони непридатні, ще раз переганяти їх через всі ці приниження, яких вони вже й так натерпілися? Це викликатиме дуже багато питань, тому я би до цього підходив дуже акуратно", - наголосив ексрадник глави МВС.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": Перевірка рішень ВЛК і МСЕК: чому забули за хворих українців, яких мобілізували

  • Вас також може зацікавити:

Окремим категоріям жінок хочуть обмежити виїзд з України: в ДПСУ дали детальне роз’яснення

В Україні оновили літню військову форму для жінок: Міноборони показало фото

"За 1,5 роки змужніли та перевершили амазонок": Наєв назвав кількість жінок, які зараз служать в армії