RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Скандал з е-деклараціями: в Раді пояснили, чиї дані залишаться закритими

Верховна Рада України повернула норму про відкриття електронних декларацій чиновників для громадськості, але ці дані будуть доступні не всім.

Про це народний депутат України, представник президента у ВР, член Комітету з питань безпеки та оборони Федір Вениславський розповів під час брифінгу.

Читайте також: Декларації потрібно відкрити: три причини, чому Зеленський пішов на цей крок

"Мова йшла про те, що президент наполіг аби всі декларації високопосадовців, народних депутатів, керівників центрального органу виконавчої влади, керівників сектору безпеки й оборони й інших тих посадових осіб, діяльність яких пов'язана з підвищеними ризиками, були у відкритому доступі", - наголосив нардеп.

За його словами, парламент підтримав ці ініціативи, але з урахуванням того, що Україна перебуває у стані війни. Таким чином, декларації військовослужбовців, діяльність яких пов'язана із безпосередньою небезпекою їхнього життя та здоров'я, будуть закритими. Крім цього, є певні обмеження щодо осіб, які перебувають на тимчасово окупованих територіях.

"Представники органів держвлади, місцевого самоврядування - на них також не поширюватиметься вимога відкриття цілодобового доступу до цих декларацій. Оскільки це також пов'язано з їхньою безпекою", - додав Веніславський.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що 5 вересня Верховна Рада повернула обов'язкове декларування доходів для чиновників, але для громадськості та журналістів реєстр був закритий ще на рік. Петиція за ветування закону набрала понад 80 тисяч підписів за добу, і президент повернув законопроект на доопрацювання.

Вас також може зацікавити:

Вкрали з бюджету понад 1 млрд гривень: колишнім топ-чиновникам Міноборони оголосили підозру

Порушила закон про декларування: суд визнав винною депутата Верховної Ради

Повернути електронне декларування: посли G7 звернулися із закликом до Ради