RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

У ВККС не знають, скільки триватиме оцінка судді Білінської, яка допомогла синові уникнути покарання за п'яне кермування

Вища кваліфікаційна комісія суддів розпочала другий етап оцінювання голови Шевченківського районного суду міста Львів Галини Білінської на початку вересня.

Однак скільки триватиме таке оцінювання у Комісії не повідомляють, вказуючи на те, що законом його терміни не обмежені.

"Інформуємо, що строків проведення кваліфікаційного оцінювання на відповідність займаній посаді законодавством не передбачено", - повідомили у ВККС.

У Комісії зазначили, що при прийнятті рішення про відповідність Білінської займаній посаді та критеріям доброчесності, керуються документами, які містяться в суддівський досьє, вказавши, що окрім негативного висновку Громадської ради доброчесності (що рекомендує суду звільнити за низку фактів проявів недоброчесності), там наявне і рішення Львівського окружного адмінсуду (очолюваного раніше скандальним суддею Зваричем) про визнання висновку ГРД щодо Білінської "протиправним".

"До Комісії 10.04.2019 надійшов висновок Громадської ради доброчесності про невідповідність судді Білінської Г.Б. критеріям доброчесності та професійної етики, який рішенням Львівського окружного адміністративного суду від 16.01.2020 у справі No 1.380.2019.004811 визнано протиправним та скасовано. Відповідно до положень п. 10 глави 2 розділу I Положення про порядок та методологію кваліфікаційного оцінювання, показники відповідності критеріям кваліфікаційного оцінювання та засоби їх встановлення, затвердженого рішенням Комісії від 03.11.2016 No 143/зп-16 (зі змінами), для встановлення відповідності судді критеріям кваліфікаційного оцінювання використовується будь-яка інформація стосовно судді, яка міститься в суддівському досьє… Копії вказаних висновку Громадської ради доброчесності та рішення Львівського окружного адміністративного суду містяться в суддівському досьє Білінської Г.Б", - повідомили у ВККС.

Як пояснила член ГРД у 2016-2018 Галина Чижик, юридично оскаржити висновок ГРД в суді неможливо.

"Судді що роблять – вони йдуть в адміністративні суди. Там оскаржуються рішення органів державної влади або місцевого самоврядування. ГРД ж не є ні органом державної влади, ні органом місцевого самоврядування, і жодні з ознак чи критеріїв, чи характеристик рішень, які визначені адміністративно-процесуальним законодавством, не кваліфікують жодним чином ГРД чи висновки, які вона ухвалює", - зауважила експертка.

Такі дії суддів, які оскаржують і беруться за розгляд оскаржень висновків ГРД, Галина Чижик називає проявом недоброчесної поведінки. У ВККС натомість факт незаконності оскарження Білінської її негативного висновку ГРД не прокоментували.

Львівська суддя Білінська відома тим, що допомогла синові уникнути покарання за кермування автомобілем у стані алкогольного сп'яніння. Крім того, порушення в діяльності Білінської були встановленні рішенням ЄСПЛ.

В її діях знайшли потенційний конфлікт інтересів, оскільки від імені України в європейських судових інстанціях її захищаєвласний син.