RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Резонансні диверсії в Україні та Чехії: викрито всю верхівку елітного спецназа РФ, причетну до підривів

Україна повністю довела причетність російських спецслужб до вибухів у 2014 році військових складів у Чехії, де зберігалась зброя для наших Збройних Сил, а також військових складів у Сватово Луганської області у 2015 році.

Про це інформують у ДБР.

Читайте: У вибухах на складах боєприпасів в Україні в 2014-2015 роках помітили російський слід

Працівники ДБР у взаємодії із СБУ та за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора повідомили про підозри учасникам організованої групи: колишньому начальнику Головного Управління Генерального Штабу Збройних Сил РФ Ігорю Сєргуну, який очолював відомство до 2016 року, колишньому охоронцю очільника Кремля Володимира Путіна Олексію Дюміну, який з 2013 по 2015 роки обіймав посаду начальника Сил спеціальних операцій російського ГРУ, командувачу Сил спеціальних операцій ЗС РФ генерал-майору Валерію Флюстикову, командиру "161 Центру підготовки спеціалістів особливого призначення" ГУ Генштабу ЗС РФ генерал-майору Андрію Авер'янову, який входить до близького кола російського диктатора та часто присутній на офіційних зустрічах найвищого рівня.

Також підозри отримали ще понад 25 безпосередніх організаторів та виконавців диверсії з числа російських спецслужб. Серед них є Анатолій Чепига та Олександр Мишкін, також відомі як "Олександр Петров" та "Руслан Боширов".

Підозру повідомили й спільникам російських диверсантів – зрадникам з України. Один з них безпосередньо керував БПЛА, який скинув вибухівку на Сватово. Це громадянин України з позивним "Старт", що у 2014 році приєднався до терористичної організації "Луганська народна республіка", а згодом почав працювати на російські спецслужби.

Читайте: Вибухи на військових складах у Сватовому: підбиті підсумки слідства

Після завершення всіх експертиз планується повідомити про підозру ще понад 50 діючим військовослужбовцям ГУ ГШ РФ, які вчиняли диверсії на території України та ЄС, та, можливо, продовжують це робити і зараз. Тому українська сторона збирається надати правоохоронним органам країн ЄС та партнерам інформацію про усіх встановлених військовослужбовців ГРУ РФ задля перевірки, чи не перебувають вони на території цих країн з метою планування чергових диверсій.

У ході спільного з представниками чеських правоохоронців розслідування працівники ДБР встановили, що саме російські диверсанти підірвали військові склади у Чехії у 2014 році. Важливу роль у цій диверсійній операції відіграли відомі за спробою отруїти Скрипалів у Солбері Мишкін та Чепіга.

За схожою схемою вони вчинили диверсію 29 жовтня 2015 року й на військовому складі у Сватово, де в результаті підриву сталася пожежа, що спричинила детонацію боєприпасів, які вразили військову техніку.

Внаслідок вибухів і детонації боєприпасів через ворожу атаку знищено 76 одиниць військової техніки та понад 3 тис.тонн ракет і боєприпасів. Загинули три військовослужбовця ЗСУ та одна цивільна особа. Державі заподіяно матеріальних збитків на понад 71 млн грн.

Читайте: Хто готував вибухи в Чехії: в Bellingcat розповіли про агентів ГРУ і спецоперації Кремля

Відпрацьовується версія щодо причетності цієї групи ГРУ до вибухів на інших військових складах в Україні та за кордоном.

Спецпризначенці РФ підозрюються у організації вчинення та керуванні підготовкою диверсії як в Україні, так і Чехії – вчиненні з метою ослаблення держави вибухів, спрямованих на масове знищення людей та зруйнування і пошкодження об’єктів, які мають важливе оборонне значення, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 28 та ст. 113 КК України.

Триває активна робота щодо підтвердження причетності цієї групи до вибухів на інших українських і закордонних складах.

Наголошується, що після перемоги України вони будуть обов’язково розшукані та притягнуті до відповідальності.

Нагадаємо, 18 російських дипломатів вислали з Чехії після повідомлення чеської контррозвідки про їх причетність до вибухів на військових складах у селі Врбетіце.

  • Вас може зацікавити:

Пішли на підвищення: з'явилися несподівані дані про долю "Петрова" і "Боширова"

СБУ затримала агента російської розвідки: зливав ворогу інформацію про новітню зброю ЗСУ на Донбасі

Журналісти розсекретили шпигунів Путіна в скандинавських країнах: фото і прізвища