RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Судилище над "азовцями": в Росії озвучили вироки ще 5 бійцям

Військова прокуратура РФ у Ростові-на-Дону, в рамках судилища над полоненими українськими захисниками Маріуполя, 27-28 вересня, через підконтрольні "верховні суди" терористичних організацій "ДНР/ЛНР" "засудила" п'ятьох українських військових та передала обвинувальні акти ще сімох бійців полку "Азов" до "суду ДНР".

Про це пише "Громадське".

Читайте також: "Азов" відроджують з новим складом бригади: відео підготовки бійців

Так, 27 вересня окупанти засудили до 22 років позбавлення волі в колонії суворого режиму Едуарда Вербанського, якого вони називають "військовослужбовцем бригади "Азов". Його визнали "винним" у "замаху на вбивство двох і більше людей, жорстокому поводженні з цивільним населенням" та "навмисне ушкодження чужого майна".

Вербанський у березні-квітні 2022 року нібито зі своїх бойових позицій, розташованих поблизу "Нового кладовища" та Приморського парку в Маріуполі, разом із товаришем по службі обстрілював село Бердянське Мангуського району зі 120-мм міномету. В результаті нібито було пошкоджено школу.

А 28 вересня "верховний суд ЛНР" виніс псевдовироки Сергію Довгошию, Максиму Дворниченку, Віктору Баранову та Артему Пухальському.

Сергія Довгошія, якого окупанти називають військовослужбовцем 115-ї окремої механізованої бригади Збройних сил України, "засудили" до 20 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Він, за версією окупантів, 15 травня 2022 через "ненависть до місцевого населення" вбив у Сєвєродонецьку цивільного з ручного протитанкового гранатомета РПГ-7.

Пухальський, який, за даними окупантів, є командиром міномета 24 окремої механізованої бригади ЗСУ, обстрілював квартали міста Золоте, внаслідок чого поранення отримали двоє чоловіків - 81 та 84 роки, один з яких згодом помер у лікарні.

Дворниченко, як пишуть росіяни, військовослужбовець 54-ї окремої механізованої бригади ЗСУ. За твердженням окупантів, 17 травня 2022 року військовий "з метою руйнування об'єктів цивільної інфраструктури, знищення майна мирних громадян та їхнього залякування" нібито зробив з підствольного гранатомета ДП-25 постріл у бік багатоквартирного будинку. "Суд" призначив йому 14 років за ґратами у колонії суворого режиму.

Такий самий псевдовирок "судді" винесли й Віктору Баранову - бійцю 119 батальйону 111 бригади територіальної оборони. Він нібито 20 травня вистрілив із підствольного гранатомета до житлового будинку у Сєвєродонецьку. окупанти засудили його до 14 років 6 місяців у колонії суворого режиму.

Також наголошується, що 28 вересня Військова прокуратура Об'єднаного угруповання військ РФ в Ростові-на-Дону затвердила "обвинувальний висновок" щодо ще семи військових "Азова" - Олександра Турчина, Максима Чередниченка, Тараса Зваричука, Георгія Летягіна, Дмитра Чибукова, Дениса Дорохіна та Олександра Сикилинди.

За версією окупантів, у період з 3 березня по 10 квітня 2022 року українські військові у складі гарматного розрахунку нібито обстрілювали зі 122-міліметрової гаубиці села Бердянське та Микільське, де "загинула 52-річна мешканка".

Раніше "Апостроф" повідомляв, що звільнення командирів захисників "Азовсталі" в Туреччині викликало "розкол" у РФ і вдарило по настроях у лавах російських військовослужбовців.

Вас також може зацікавити:

"Ми ще скажемо своє слово": Прокопенко висловився про своє повернення на фронт

В Україну з полону повернулися 45 захисників "Азовсталі": деталі обміну

Цинізм не знає кордонів: Росія хоче судити 14-річну українку