RU  UA  EN

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

14 травня

13 травня

12 травня

11 травня

Всі новини

Росіяни повторно мінують очищені ділянки на Запоріжжі: звіт ISW і карти боїв

ЗСУ продовжили контрнаступ поблизу Бахмута і просунулися у західній частині Запорізької області. Війська РФ повторно мінують очищені ділянки на Запоріжжі.

Про це йдеться в аналітичному звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Читайте також: ЗСУ стримують ворога на сході, за добу – 33 зіткнення: зведення Генштабу

Ситуація у Луганській області

У звіті ISW зазначається, що 8 жовтня ЗСУ провели невдалі наступальні операції на лінії Куп'янськ-Сватово-Кременна. Російська сторона заявила, що російські війська відбили українські атаки поблизу Орлянського в Харківській області; Новоселовського, Макіївки та Діброва у Луганській області; Торського у Донецькій області; і в районі Серебрянського лісу Російські війська відбили українську атаку поблизу Торського.

Ситуація у Донецькій області

Як зазначено в аналітичному звіті, ЗСУ продовжили наступальні операції під Бахмутом 8 жовтня і просунулися вперед. Генштаб та інші українські військові джерела повідомили, що українські сили досягли часткового успіху на північний схід від Андріївки.

Український генштаб повідомив, що ЗСУ відбили російські атаки на південний захід від Бахмута в районі Андріївки та Кліщіївки та на північний захід від Бахмута в районі Богданівки. Російська влада заявила, що війська відбили українські атаки в районі Андріївки. Вони стверджують, що ЗСУ намагаються обійти Курдюмівку з північного сходу і для цього атакують у напрямку Зеленопопілля.

Військові блогери РФ стверджують, що українські захисники нещодавно перенесли свої зусилля у бік Курдюмівки, щоб захопити тактичні висоти, що залишилися, на південь від Бахмута. Але в цьому районі спостерігається менше значних переміщень українських військ через погіршення погодних умов та сильний дощ, що перешкоджає використанню повітряної розвідки.

Донецьк-Авдіївка

Російські війська продовжили наземні атаки на лінії Донецьк-Авдіївка та просунулися вперед. Український Генеральний штаб та представник Української Таврійської групи військ полковник Олександр Штупун повідомив, що українські сили відбили 20 російських атак у районі Авдіївки, на північно-західній околиці Донецька у районі Первомайського та на південно-західній околиці Донецька у районі Мар'їнки, Красногорівки.

Штупун також зазначив, що російські атаки у напрямках Авдіївки та Мар'їнки призначені для відволікання українських сил та щоб не допустити перекидання українських резервів на запорізький напрямок. Російські джерела стверджували, що російським силам нещодавно вдалося зайняти нові позиції в північній Мар'їнці та досягли часткового успіху біля Красногорівки (населеного пункту на північ від Авдіївки).

"Південна вісь"

За повідомленнями аналітиків ISW, українські війська 8 жовтня продовжили наступальні дії в західній частині Донецької області та в районі кордону Донецько-Запорізької області, але не досягли підтверджених успіхів. Український генштаб повідомив, що українські сили відбили 10 російських атак поблизу Водяного та Золотої Ниви.

Міністерство оборони Великобританії підрахувало, що в секторі Велика Новосілка на лінії фронту було відносно спокійно протягом останніх чотирьох тижнів і що ЗСУ звільнили щонайменше 125 кілометрів на цій лінії фронту. ISW оцінює, що українські сили звільнили майже 215 квадратних кілометрів у районі кордону Донецької та Запорізької областей із початку контрнаступу у червні 2023 року.

ЗСУ продовжили наступальні операції в західній частині Запорізької області та досягли обмежених територіальних успіхів на північ від Новопрокопівки Опубліковані 8 жовтня відеозаписи з геолокацією показали, що українські сили домоглися обмеженого просування вздовж шосе Т-0408 на північній околиці Новопрокопівки.

Російські джерела заявили, що українські сили продовжують наступ у напрямку Копані і досягли деяких успіхів. Російська укріплена лінія оборони розташована на північний схід та південний схід від Копані і що українські сили також безуспішно атакували російські позиції на околицях Новопрокопівки та на підступах до Вербового. Російським силам не вдалося відрізати фланги українських сил, що наступають у напрямку Новопрокопівки та Вербового протягом тижня, але українські сили не досягли значних успіхів.

Раніше ми розповідали, що українські бійці успішно продовжують наступ на сході та півдні країни.

Вас може зацікавити:

В хід ідуть і "зеки", і авіація: які задачі поставили росіянам на Бахмутському напрямку

Українські бійці просунулися на двох напрямках: оновлені карти бойових дій

"М'ясних штурмів" і "босих сонечок" у нас нема: боєць ЗСУ відреагував на істерику в мережі