RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Українські бійці просунулися на двох напрямках: оновлені карти бойових дій

Сили оборони України потіснили росіян біля Андріївки на Бахмутському напрямку, а також біля Роботиного та Вербового на Запоріжжі.

Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Читайте також: У Путіна не вистачає резервів, елітних десантників кидають на м'ясо - військовий оглядач Давид Шарп

Обстановка у Харківській та Луганській областях

Українські сили відбили російську атаку на північ від Зибіного Харківської області (безпосередньо на схід від Вовчанська та за 3 км на південь від кордону). Російські війська збільшили інтенсивність бойових дій на лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна. Окупанти активізували бойові дії на Куп'янсько-Лиманському напрямку та зосереджують зусилля на наступальних операціях у районі Макіївки Луганської області (22 км на південний захід від Кремінної).

ЗСУ продовжували наступальні дії в районі Кремінної та атакували російські позиції біля Торського (14 км на захід від Кремінної) 4 та 5 жовтня.

Обстановка на Донбасі

Українські сили проводили наступальні операції поблизу Бахмута та, як повідомляється, просунулися 5 жовтня. Також ЗСУ досягли успіху на схід від Андріївки (10 км на південний захід від Бахмута). Українські війська просуваються до залізничної колії поблизу Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута).

Російські війська вели наступальні дії поблизу Бахмута, але не просунулися 5 жовтня. Генштаб України повідомив, що російські війська безуспішно намагалися відбити втрачені позиції на схід від Диліївки (15 км на південний захід від Бахмута) та поблизу Григорівки (9 км на північний захід від Бахмута), Кліщіївки та Андріївки. 4 та 5 жовтня російські джерела стверджували, що російські сили все ще утримують нещодавно захоплені позиції поблизу Оріхово-Василівки (11 км на північний захід від Бахмута).

Також окупанти вели наступ на лінії Авдіївка-Донецьк і не просунулися вперед. Російські війська безуспішно намагалися повернути втрачені позиції поблизу Авдіївки та покращити тактичні позиції поблизу Ластівчиного (6 км на захід від Авдіївки). Окупанти безуспішно атакували поблизу Мар'їнки (на західній околиці Донецька), Красногорівки та Новомихайлівки (10 км на південний захід від Донецька).

Обстановка на південному фронті

Міноборони Росії та інші російські джерела стверджували, що російські війська відбили українські атаки у Старомайорського (9 км на південь від Великої Новосілки), Новодарівки (15 км на південний захід від Великої Новосілки), і Приютного (16 км на південний захід від Великої Новосілки). Також українські війська атакували поблизу Урожайного (9 км на південь від Великої Новосілки).

Російські війська 5 жовтня вели наступальні дії на західному кордоні Донецької та Запорізької областей, але не досягли успіху. Українські сили відбили російські атаки поблизу Золотої Ниви (12 км на південний схід від Великої Новосілки) та Рівнополя (10 км на південний захід від Великої Новосілки).

Російські війська намагалися повернути втрачені позиції поблизу Урожайного та Новомайорського (18 км на південний схід від Великої Новосілки).

Українські війська просунулися вперед на заході Запорізької області – досягли часткового успіху на захід від Роботиного (10 км на південь від Оріхова). Також, українські сили здійснили обмежений поступ уздовж лінії Копані-Роботине-Вербове.

Генштаб повідомив, що ЗСУ відбили російські атаки на південь від Роботиного та поблизу Вербового (18 км на південний схід від Орєхова). Своєю чергою, російські війська продовжують спроби повернути втрачені позиції на захід від Вербового та на південний схід від Малої Токмачки (9 км на південний схід від Оріхова).

Раніше "Апостроф" повідомляв, що, після звільнення Андріївки, у ЗСУ відкриваються можливості для оперативного оточення Бахмута.

Вас також може зацікавити: