RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Скандал із закупівлями бронежилетів: ГБР зробило заяву з приводу колишніх топ-чиновників, відео

Колишній заступник Міністра оборони В'ячеслав Шаповалов та керівник одного з департаментів МОУ Богдан Хмельницький отримали підозру за розтрату понад 250 млн грн, виділених державою на закупівлю бронежилетів.

Про це інформують у Державному бюро розслідувань, наголошуючи, що це є ще одним епізодом викритих оборудок екс-посадовців, загальний обсяг яких складає 1,4 млрд гривень.

Читайте: Сотні мільйонів на непотріб: дрони для ЗСУ виявилися вразливими

Встановлено, що колишній заступник міністра, який відповідав за тилове забезпечення ЗСУ, та виконувач обов’язків керівника одного з департаментів Міноборони, що займався забезпеченням війська, замовили за кордоном засоби індивідуального захисту неналежної якості.

При цьому була здійснена стовідсоткова передоплата, але порушена визначена інструкцією міністерства процедура здійснення контролю за якістю товару. У результаті Збройні Сили України отримали неякісні бронежилети, які не можна використовувати у бою без загрози життю.

Наголошується, що це призвело як до втрати 250 мільйонів гривень бюджетних коштів, так й до підриву обороноздатності країни, загрози життю та здоров’ю особового складу Збройних Сил.

Посадовці підозрюються у розтраті чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому в особливо великих розмірах, в умовах воєнного стану та за попередньою змовою групою осіб (ч. 5 ст. 191 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років. Наразі підозрювані перебувають під вартою.

Раніше "Апостроф" писав про ексклюзивні подробиці від ГБР, як в Міноборони працювала схема розкрадання продуктів.

  • Вас може зацікавити:

Справа про закупівлю для ЗСУ: колишнім топ-чиновникам Міноборони повідомили про підозру

Адвокат Сергій Мітюрін: "Хто перешкоджав ЗСУ – Шаповалов, який забезпечував армію, чи той, хто його "закрив"?

У чиновника Міноборони провели обшук: гроші зберігав у дивані