RU  UA

Наступи і росіян, і ЗСУ затухають: історик дав оцінку ходу війни

Ще два тижні тому, коли на фронті настало відносне затишшя, росіяни вирішили, що наступальний потенціал ЗСУ на запорізькому напрямку вичерпано, тому передислокував звідти свої частини на інші напрямки.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів історик, військовий експерт Михайло Жирохов.

"Про контрнаступ у бік Донецька мова йде з самого початку війни. Проте наше керівництво до вуличних боїв не готове, оскільки це втрата сотень одиниць техніки і величезні людські втрати", - вважає він.

Читайте: ЗСУ мають важливу перевагу: що відбувається в Авдіївці і навіщо росіяни кладуть сотні своїх солдатів

Наразі ворог намагається взяти Авдіївку в напівоточення і захопити під свій контроль логістичні шляхи. Тим часом навколо Роботиного ситуація знову загострилася й деякі позиції втрачені. "Чекаємо, коли про це повідомить наш Генштаб", - розповів Михайло Жирохов.

Він констатував, що наступальні дії з обох боків йдуть до затухання, оскільки наближається сезон дощів і це ускладнить рух важкої техніки, особливо західної, бо багато машин колісні, і їм важко проходити по багнюці.

Читайте: Погода не завада: експерт оцінив можливості Сил оборони для наступу взимку

Також він розповів, що за допомогою далекобійних винищувачів МіГ-31 росіяни намагаються протидіяти ракетним обстрілам Криму. В той же час, Повітряні Сили ЗСУ поки що не мають літаків, які могли б ефективно протидіяти російській авіації дальньої дії, оскільки F-16 з’являться в Україні не раніше травня наступного року.

"У той же час, росіяни вражають наші літаки на базі в Кривому Розі за допомогою нових дронів-камікадзе", - підкреслив Михайло Жирохов, додавши, що при цьому знімання проводили з іншого безпілотника.

Нагадаємо, що Велика Британія передасть Україні комплекси протиповітряної оборони MSI-DS Terrahawk Paladin.

  • Вас може зацікавити:

Росіяни пішли на загострення біля Авдіївки, щоб відтягнути Сили оборони з Запоріжжя: звіт ISW і карти боїв

Окупанти завдали руйнівних ударів по Авдіївці: фото і відео

Справа лише в часі: експерт озвучив прогноз щодо Бахмуту та Авдіївки