RU  UA

Відставити "зраду": які ATACMS передали Україні і чи можуть їх збивати росіяни

Експерти розповіли про деякі особливості американських далекобійних ракет ATACMS, які Україна отримала від США.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів політичний аналітик, експерт з ракетних озброєнь Олександр Кочетков.

Читайте також: Скільки ракет ATACMS США передали Україні: названо об’єм партії

За його словами, йдеться про передачу ATACMS перших поколінь, які б'ють на 165 кілометрів. Є новітні модифікації, яких паспортна дальність польоту становить близько 500 кілометрів. Він зауважив, що дехто може подумати, що передали "старе" озброєння. Тоді як ЗСУ отримали саме те, що потрібно для вирішення поточних бойових завдань.

"Багато говорили про постачання ATACMS, і тут також важливо, що процес запущений. Причому потай від росіян, що вони, маючи далекобійну зброю, не змогли перешкодити доставці", - зауважив експерт.

При цьому у поставлених ракет бойова частина становить близько 500 кг і вона касетна, тобто містить близько 200 суббоєприпасів. Останні дозволяють зараз ефективно вирішувати важливе завдання - знищувати російську авіацію на аеродромах на окупованих територіях. Саме цю авіацію використовує Росія, щоб стримувати контрнаступ України.

"Для окупантів - це дуже болючі удари, які до того ж застали їх зненацька. Повторюся, що тут важлива не дальність, а сам факт, що російські ППО не можуть їх перехоплювати. Із запущених учора ракет жодна не була знищена російськими ППО. ATACMS довжиною кілька метрів, а в діаметрі - близько 30 см. Це невелика мета радіолокації, що ускладнює роботу ППО. Наступний фактор, який заважає ППО, те, що це балістична ракета. Відстань від місця запуску – близько 160 км. Ракета йде різко висхідною траєкторією, а потім у крутому піку, наче метеорит, падає на ціль. Вона відносно невелика і дуже швидко заходить на ціль. Часу на її перехоплення особливо немає", - додав Олександр Кочетков.

Нагадаємо, на думку експертів, тепер українці можуть заспокоїтися щодо постачання ракет ATACMS, адже перша партія у кілька десятків боєприпасів вже тут й вражатиме тили ворога.

  • Вас також може зацікавити:

Росії доведеться піти на це: в ISW розповіли про нові загрози для окупантів через ATACMS

Це могла бути ATACMS: в мережі показали боєприпаси з місця "бавовни" в Бердянську, фото

Детонувало до ранку, а загиблих дістають досі: в ССО розповіли про результати бавовни у Бердянську і Луганську