RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Ізраїлю доведеться знищити "метро ХАМАСу", яке в рази більше за Газу: як ЦАХАЛ готується до наземної операції

Ізраїль готується до проведення найбільшої за всю історію наземної операції в секторі Гази, і в хід підуть усі сучасні засоби, включаючи танки.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів ізраїльський журналіст Марк Котлярський.

За його словами, основна проблема для Армії оборони Ізраїлю під час операції полягатиме в тому, що в Газі вкрай висока щільність забудови, тому бійцям ЦАХАЛ доведеться прочісувати кожну будівлю в пошуках терористів ХАМАС.

"Адже стоїть завдання ліквідувати цю організацію під корінь, а не лише ватажків, а й керівний склад, їхню військову та фінансову інфраструктуру, яку багато років забезпечував Іран", - розповів журналіст.

Читайте: Не може ходити, говорити та самостійно їсти: ХАМАС викрав в Ізраїлі дівчину-інваліда, фото

Крім того, під містом-столицею знаходиться розгалужена мережа підземних тунелів, які називають "метро ХАМАС", і вона у півтора раза перевищує розміри самої Гази, що також слід враховувати.

Марк Котлярський зазначив, що розмах операції буде величезним. Вже повністю евакуйовано південні міста Сдерот та Ашкелон, що знаходяться біля кордону з Газою, також Міноборони Ізраїлю розпорядилося провести евакуацію Кір'ят-Шмона, розташованого на півночі, на кордоні з Ліваном.

"Мабуть, є ризик, що "Хезболла" може втрутитися у війну Ізраїлю з ХАМАС, хоча американський 6-й флот у Середземному морі знаходиться саме для того, щоб не допустити такий сценарій", - розповів журналіст.

Читайте: Військовий корабель США потрапив під обстріл бойовиків, яких підтримує Іран: подробиці інциденту

Хоча Вашингтон попередив уряд Лівану, що не варто вплутуватися у війну, низка провокацій та мінометних обстрілів на півночі Ізраїлю вже була. Керівництво угруповання ХАМАС уже заявило, що якщо хоч один ізраїльський солдат ступить на територію Гази, це призведе до розв'язання великої регіональної війни.

Наразі регулярна армія Ізраїлю протистоїть терористичному угрупованню, яке використовує тактику міських партизанських загонів – герілья. "Як показує світова практика, конвенційній армії доводиться украй важко проти таких формувань, які пересуваються потай на звичайному транспорті", - зазначив Марк Котлярський.

"Звідки у них зброя та гроші? Згадаймо знову за складною системою тунелів під Газою, яка з одного боку виходить на територію Єгипту, а з іншого - Ізраїлю. За копання цих тунелів відповідає один палестинський клан. Є інформація, що там за 50 тис. грн. доларів можна отримати свій персональний тунель", - розповів він, додавши, що деякими з них навіть може проїхати авто.

Цими тунелями йде нескінченний потік контрабанди. Починаючи з 2009 року, коли ХАМАС прийшов до влади, по "метро" постійно йшла зброя, боєприпаси та комплектуючі, з яких у Газі збирали ракети та самопальні міномети.

Міномет ХАМАСу представляє трубу, встановлену на джип або невелику вантажівку, і відстежити таку мобільну вогневу позицію вкрай складно, - зазначив Марк Котлярський.

"З того моменту, як ХАМАС захопив владу в секторі, Ізраїль був обстріляний 6000 ракетами. Тому у них є ресурси та постійна підтримка з боку Ірану. У тому числі і це, а також враховуючи їхню партизансько-терористичну тактику, суттєво ускладнює роботу для ЦАХАЛ" , – резюмував журналіст.

Нагадаємо, що президент США Джо Байден звернувся до американської нації щодо агресії терористів проти Ізраїлю та України.

  • Вас може зацікавити:

ЦАХАЛ зайшов у Сектор Гази: що відомо про операцію армії Ізраїлю

Нагадує фільми про зомбі: як араби штурмують кордон з Ізраїлем

Ізраїль готує наземну операцію, Іран попередив про відповідь на "геноцид"