RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Чоботи "Павуки": в Харкові створили унікальне взуття для саперів, яке захистить від мін, фото

Харківські інженери з "Українського ресорного центру" виготовляють спеціальне взуття для військових саперів, яке виглядає, наче сандалі на товстій платформі, що встановлена на чотири міцні ніжки та дозволяє наступити на протипіхотну міну, але при цьому зберегти ногу.

Про це пише KHARKIV Today.

Підприємство, яке вже виготовляє бронежилети, планувало спочатку займатися броньованими устілками для взуття, які, теоретично, могли б врятувати пальці саперів. Але фахівці ДСНС ідею забракували, порадивши натомість створити щось на кшталт "черевиків павука", які раніше для нужд саперів робили канадські та французькі підприємці.

Читайте: На Харківщині чоловік наступив на міну "Пелюсток": що було далі

Але зараз їх виробництво закрито, бо до початку війни в Україні в масштабних розмінуваннях не було потреби, тому таке взуття можна було знайти лише на вторинному ринку.

Інженери та технологи витратили на перший експериментальний зразок приблизно місяць, надрукувавши "лапки" для взуття на 3D принтері. Після випробувань ухвалили одну технологію як базову, де "лапки" черевиків роблять крихкішими, щоб вони ламалися у момент підриву, але удосконалення тривають досі.

"Ми не боремося з вибуховою хвилею. Лапки просто спрямовують енергію вибуху убік, сапер отримує непряму хвилю, сам підрив відкидає людину, але вона напряму з вибухом не контактує. Можна поранитись хіба що уламками, камінням, але для захисту можна вдягати кевларові накладки", — пояснив виробник.

Протимінні черевики проходять безліч випробувань. Спочатку один із працівників підприємства розношує їх у цеху, аби визначити, чи зможе сапер пересуватися в такому спецвзутті, адже важать вони по три кілограми.

Далі йде випробування на міцність. Співробітники навантажують на піддон мішки вагою 250 кг і опускають на черевик. Якщо не погнеться і не зламається — модель беруть до роботи. Наступний етап — випробування вже готового виробу в майже реальних умовах за допомогою манекена. Коли він наступав на найменшу протипіхотну міну, так звану "пелюстку", у черевика відривало лапки. Якщо наступити на міни ПМН-1 та ПМН-2, можна зламати ногу, але в ампутації не буде потреби.

Протимінні черевики вже рятують життя. "Хлопці розміновували території десь під Херсоном, і один із саперів підірвався на ПМН-2. Він опинився в гіпсі і дякував зі сльозами на очах, що вберегли йому ногу", — розповів власник харківського підприємства з виробництва ресор та бронежилетів Ігор Єфіменко.

На підприємстві виготовили уже понад 500 пар таких черевиків. Перша пара коштувала 50 тис грн, але модель вже вдалося здешевити більше ніж втричі - до 15 тисяч грн. Наразі винахідники працюють над тим, щоб зробити свої протимінні черевики ще легшими та дешевшими.

Нагадаємо, що Міністерство освіти спільно з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) мають намір розробити спеціальний практикум із мінної безпеки.

  • Вас може зацікавити:

На Сумщині дітей навчали мінній безпеці: область входить до переліку найбільш забруднених вибухівкою. Фото

На Київщині трактор наїхав на міну: що відомо про долю водія

В Україні розробили "олівець" для саперів: фото