RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Митрополит Епіфаній нагородив підприємця Сергія Коровченка орденом за відбудову історичної церкви в Прилуках

Глава Православної церкви України митрополит Епіфаній, нагородив підприємця та благодійника Сергія Коровченка орденом святого Архистратига Михаїла І ступеня за допомогу у відновленні собору Різдва Богородиці – єдиного православного храму української церкви у Прилуках, а також пам'ятника архітектури національного значення.

Нагородження відбулося у Митрополичому домі Михайлівського Золотоверхого собору, де знаходиться резиденція предстоятеля ПЦУ.

Фото: Митрополит Епіфаній нагороджує засновника громадської організації "Оновлення" Сергія Коровченка орденом Архистратига Михаїла І ступеня

Цій події передував перший за 200 років візит голови помісної української православної церкви в Прилуки, де у відновленому храмі митрополит Епіфаній освятив престол та благословив захисників України.

Фото: Освячення Митрополитом Епіфанієм центрального престолу храму Різдва Пресвятої Богородиці

Собор Різдва Пресвятрї Богородиці - це перша з відомих церков у Прилуках, що була збудована ще у 1618 році. Спочатку вона була дерев'яною, наприкінці XVIII століття згоріла, потім у 1815 році була відновлена, вже кам'яною. В останні роки церква була у занедбаному стані.

"Дякую нашому митрополиту та усім, хто долучився, зберіг і відвідує нашу українську церкву. У пам'яті спогади про те, як ми разом з настоятелем Віталієм Юрочко проводили оновлення собору, завдяки якому будівля зараз має ошатний вигляд. Приємно бачити, що храм живе і розвивається", - зазначив Сергій Коровченко.

Фото: Сергій Коровченко з настоятелем собору Різдва Пресвятої Богородиці Віталієм Юрочко

"З ініціативи Сергія Коровченка старий храм було реставровано, парк, у центрі якого знаходиться собор, облагороджений, на її території поставлені різні скульптурні композиції. Собор Різдва Богородиці – єдина поки що церква ПЦУ в Прилуках та його околицях. А нещодавній візит до міста митрополита Епіфанія – це перший за 200 років візит патріарха до Прилук. Для місцевих жителів це була знакова подія", – розповіла "Апострофу" Владислава Молчанова, чий благодійний фонд також долучився до відновлення храму.

Раніше "Апостроф" докладно розповідав про візит митрополита Епіфанія до Собору Різдва Пресвятої Богородиці, що був зведений у XVIII ст. у Прилуках. Наразі в цьому храмі силами настоятеля храму отця Віталія та представників місцевої громади була налагоджена робота волонтерського хабу для допомоги військовим і цивільним.

Нагадаємо, нещодавно Фонд Владислави Молчанової та підприємець Сергій Коровченко передали Збройним силам позашляховики й медичний всюдихід Pinzgauer з Британії, які служитимуть бійцям 67-ї окремої механізованої бригади, сформованої на основі Добровольчого корпусу "Правий сектор" та 79-му прикордонному загону ДПСУ.