RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Замість війська - в студенти: як ТЦК можуть взятись за відстеження ухилянтів

Відстрочка від мобілізації через вступ до закладів вищої освіти в Україні набула масової форми й кількість контрактників у 20 разів перевищила довоєнні показники.

Про це пише Фокус.

Українці масово вступають до інститутів та університетів й найпомітніший приріст студентів зафіксований у категорії старше 30 і 40 років, констатує NGL.media.

Скажімо, в харківському державному університеті залізничного транспорту студентів-контрактників побільшало у 20 разів, порівняно з довоєнним 2021 роком.

Читайте: "Йдуть дискусії": нардеп про скасування відстрочки 30-річним студентам від мобілізації

На платну форму навчання поточного року вступило вже 110 тисяч чоловіків, хоча торік їх було 85 тисяч. Абітурієнтів не лякає навіть ціна контракту, адже за навчання доведеться заплатити, в середньому, 24 тисячі гривень. ВНЗ вже отримали від студентів віком за 27 років понад 2,6 млрд гривень доходу.

Голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій, нардеп від "Слуги народу" Юлія Гришина вважає, що більша частина таких здобувачів освіти просто уникають мобілізації.

"Ми всі розуміємо, що більша частина цих нових студентів вступили з метою уникнення мобілізації. І далі — справа за університетами. Вони відповідають за якість освіти. Якщо вже люди вступили — вони повинні навчатися і виконувати освітню програму. В іншому випадку — вони мають бути відраховані", - пише вона.

Наразі влада аналізує динаміку збільшення кількості вступників, але про вироблення механізмів контролю і перевірки абітурієнтів, заходи і рішення говорити поки що рано.

"Стежимо за ситуацією — не мається на увазі стеження за потенційними ухилянтами. Я, як нардеп, разом із помічниками аналізую всі моменти. Настільки великий сплеск абітурієнтів під час війни, найімовірніше, зумовлений ухиленням від мобілізації. Для нас також у пріоритеті питання якості освіти", — розповіла нардеп.

Через бажання не потрапити під хвилю мобілізації, у закладах освіти зросли корупційні ризики. Тому з керівництвами ЗВО спілкуються, радять їм бути відповідальнішими та діяти в межах компетенцій, зазначила вона.

"Якщо чоловіки вступили до ЗВО лише для ухилення від мобілізації, їх треба відраховувати. Поки що ми рахуємо кількість вступників, їхній вік. Звертаємо увагу, наскільки відсоток охочих навчатися збільшується. Жодних дій щодо студентів ще не застосовували", — заявила політик, додавши, що як варіант контролю за ухилянтами може бути обов’язкове складання єдиного державного кваліфікаційного іспиту (ЄДКІ). І якщо студенти його не складуть, диплом не отримують.

"ЄДКІ запровадили за певними медичними спеціальностями. На черзі кібербезпека, держуправління і право. Ось 30 листопада буде ЄДКІ з права, ми побачимо якість навчання", — зауважує Гришина.

Державна служба якості освіти перевіряє якість викладання в університетах та інститутах. ЗВО, у яких різко зросла кількість вступників віком від 30 до 50 років, можуть перевірити додатково, підсумувала вона.

Утім, голова комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій, нардеп Сергій Бабак вважає, що оцінки всіх ризиків і загроз проведення загальної мобілізації в Україні — це функція Генштабу ЗСУ, а не парламенту.

Наразі нардепи не обмежуватимуть право українців на освіту, але якщо військове керівництво вважатиме за потрібне, депутати ініціюють зміни списку тих, хто має право на відстрочку від мобілізації, доповнив він.

Нагадаємо, що під час загальної мобілізації в Україні студенти в академічній відпустці підлягають призову на військову службу на особливий період, якщо в них немає інших підстав для відстрочки.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

  • Вас може зацікавити:

Чи скасують відстрочку для "літніх студентів": в Раді дали пояснення

Студентам-бюджетникам готують важливі нововведення: зміни сподобаються не всім

Кількість студентів-"пенсіонерів" зросла у 23 рази: як військовозобов’язані ховаються від призову