RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

"Йдуть дискусії": нардеп про скасування відстрочки 30-річним студентам від мобілізації

Законопроект щодо обмеження віку студентів, які не підлягають мобілізації, ВРУ вирішила поки що поставити на паузу, адже з цього питання серед нардепів тривають запеклі дискусії.

Про це ВВС розповів представник президента в Раді, народний депутат Федір Веніславський.

Читайте: Навчатися ніколи не пізно: в Раді готують "сюрприз" для 30-40-річних студентів

Документ передбачає встановити, що під загальну мобілізацію у особливий період не підпадають "здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які за денною або дуальною формами здобуття освіти здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній Законом України "Про освіту", якщо навчання було розпочато не пізніше року досягнення здобувачем освіти 30-річного віку, а також докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти".

Нардепи поки що не досягли одностайності щодо цієї ініціативи. Зокрема, багато дискусій триває навколо того, хто матиме право на відстрочку, адже, це дуже чутливе питання, тож зміни швидко не ухвалять.

"Те, що це питання треба вирішувати, я думаю, в цьому сумніву немає. Коли це буде, як це буде – подивимося", - розповів нардеп, додавши, що наразі говорити про якусь модель скасування відстрочки, яка має загальну підтримку, зарано. "Йдуть дискусії", - наголосив він.

Федір Веніславський, як юрист, переконаний, що багато чоловіків в Україні використовують навчання як спосіб уникнути призову по мобілізації.

"Звичайно, є значна кількість чоловіків у віці сорок-п'ятдесят років, які раптом виявили бажання здобувати вищу освіту - другу, третю чи четверту, причому на денній формі", - сказав Веніславський, наголосивши, що відстрочка потрібна, коли людина здобуває послідовну освіту - спочатку професійно-технічну, потім передвищу, вищу, а потім післядипломну. Але коли людина несподівано йде вчитись у зовсім іншу сферу під час війни, то це, на його думку, "недопустимий варіант поведінки".

Нагадаємо, у Верховній Раді дали прогноз щодо посилення мобілізації восени.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

  • Вас може зацікавити:

З України дозволили виїзд ще одній категорії чоловіків: кого це торкнулося

Будуть служити всі? У ЗСУ відповіли на спекуляції про мобілізацію

В Україні запрацював реєстр військовозобов’язаних: які є дані в системі та чи можна через неї розсилати повістки