RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

ТЦК перевірятиме на вулицях всіх чоловіків: що вирішили на Львівщині і наскільки це законно

На Львівщині працівники ТЦК та СП тепер уповноважені перевіряти документи у всіх військовозобов’язаних чоловіків віком 18-60 років.

Про це свідчить наказ керівника апарату Львівської ОВА та коменданта області Тараса Греня.

Читайте також: Гребуть всіх підряд: мобілізацію в Україні слід негайно змінити

Львівська ОВА від 17 листопада 2023 року зобов’язала військовозобов’язаних на час дії воєнного стану мати з собою та надавати на вимогу для перевірки уповноваженим особам ТЦК та СП документи, що посвідчують особу, та військово-облікові документи.

Адвокатка Марина Бекало зазначила, що до наказу Львівської ОВА є багато запитань.

еревіряти документи у громадян, які, наприклад, не вчиняють жодного правопорушення і не викликають обґрунтованих підозр лише за тією підставою, що це є людина чоловічої статі віком від 18-60 років вже є незаконними заходами. І наказ Львівської військової адміністрації не може містити зобов’язання чоловіків надавати свої документи представникам ТЦК та СП лише на вимогу представників ТЦК СП без підстав, що визначені Постановою КМУ", – зазначила вона.

За словами Марини Бекало, згідно з Постановою КМУ, військовим командуванням разом із військовою адміністрацією видається наказ про перевірку документів у осіб, огляд речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян, за яким призначається комендант.

Призначений комендант своєю чергою видає наказ про надання повноважень на здійснення таких заходів відповідним уповноваженим особам Національної поліції, СБУ, Національної гвардії, Держприкордонслужби, ДМС, Держмитслужби та Збройних сил, які визначені в наказі коменданта.

"Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) не належать до зазначеного переліку компетентних органів, а тому їхні представники не можуть бути уповноважені на здійснення таких заходів", – зазначила адвокатка.

Марина Бекало розповіла, що згідно зі ст. 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством, тож виконувати наказ коменданта, який не відповідає законодавству, ніхто не зобов'язаний.

Раніше ми писали, чи можна військовим перевіряти документи в громадян.

  • Вас може зацікавити:

Влада готує посилення мобілізації в Україні: торкнеться майже всіх

Як по закону мають вручатись повістки: в ТЦК розвіяли 10 міфів

В Україні розширять реєстр призовників: звідки ТЦК братимуть дані

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.