RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

ЗСУ успішно атакують в районі Авдіївки, Кліщіївки та Роботиного: карти боїв

Станом на 2 грудня, минулої доби українські захисники відтіснили окупантів з позицій на північ від Хромового та на схід від Кліщіївки, а також є успіхи в контратаці біля Авдіївки.

Про це йдеться у зведенні Інституту вивчення війни (ISW) за 1 грудня.

Читайте також: Почалась нова фаза війни: головні тези інтерв'ю Зеленського для AP

Харківська та Луганська області

Як видно на геолокаційних кадрах за 30 листопада, загарбники могли просунутися на південний схід від Вільшани (15 км на північний схід від Куп’янська). Російські джерела стверджують, що тривають важкі бої біля Синьківки. Водночас український Генштаб заявив, що Сили оборони відбили російські штурми у тому районі та на північний схід від Петропавлівки, неподалік Стельмахівки, Торського та в Серебрянському лісництві.

Також начальник служби зв'язків із громадськістю Командування Сухопутних військ ЗСУ підполковник Володимир Фітьо зазначив, що окупанти трохи знизили інтенсивність обстрілів на Куп’янському та Лиманському напрямках, а на останньому вони перегруповуються. Він зауважив, що російські бойовики мають великий запас плануючих бомб, якими атакують лінію фронту Куп’янськ-Лиман. Український військовий оглядач Костянтин Машовець вказував, що російська армія наступала на захід і південь від Кремінної.

Фото: understandingwar.org

Донецька область

Загарбники минулої доби продовжувати наступати біля Бахмута, але немає жодного підтвердженого просування. Український військовий оглядач Костянтин Машовець зазначив, що ворог захопив невизначені позиції на північ від Богданівки, на північний схід від Хромового та на північ від Курдюмівки (13 км на південний захід від Бахмута).

У свою чергу, російські "воєнкори" стверджують, що армія РФ веде бої вздовж траси О0506 на північ від Хромового та Т0504. Генштаб ЗСУ поінформував, що противник безуспішно атакував неподалік Богданівки, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки.

Фото: understandingwar.org

Водночас речник Сухопутних військ України Володимир Фітьо зауважив, що окупанти активізувалися на всьому східному фронті. Зокрема, перекинули частини 98-ї та 106-ї гвардійських повітряно-десантних дивізій з напрямку Лиману на позиції між Хромовим і Богданівкою для посилення там своїх сил. Фітьо додав, що загарбники оснащують бронетехнікою підрозділи на цьому напрямку.

Крім того, чеченський ватажок Рамзан Кадиров розмістив кадри у соцмережі, на яких видно, як його загін спецназу "Ахмат" і підрозділи 4-ї мотострілецької бригади Росії діють нібито неподалік Кліщіївки. Генштаб ЗСУ вказав, що українські воїни продовжували контрнаступ на південь від Бахмута. Машовець уточнив, що Сили оборони відтіснили рашистів з позицій на північ від Хромового та на схід від Кліщіївки.

Фото: understandingwar.org

Геолокаційні кадри за 1 грудня показали, що окупанти, ймовірно, просунулися на схід і південний схід від Степового (3 км на північний захід від Авдіївки). Генштаб ЗСУ інформував, що російські бойовики вели безуспішні штурми на південь від Новокалинового та в районі Степового, Авдіївки, Тоненького, Сіверного, Первомайського, Мар’їнки та Новомихайлівки.

Машовець зазначав, що Сили оборони контратакували та відбили невизначені позиції неподалік Авдіївки. Речник російського Південного угруповання військ Вадим Астафєєв стверджував, що російська армія відбила дві українські атаки під Мар'їнкою.

Фото: understandingwar.org

Запорізька та Херсонська області

Російські та українські джерела вказують на загальну відсутність активності в районі кордону Донецько-Запорізької областей 1 грудня. Російський батальйон "Восток", який, ймовірно, там дислокується, стверджував, що ведеться взаємний артилерійський вогонь, допоки бруд замерзне, аби відновити наземні атаки.

Генштаб ЗСУ поінформував про невдалі російські штурми неподалік Роботиного та на захід від Вербового. Також Сили оборони продовжують контрнаступ на Мелітопольському напрямку.

Фото: understandingwar.org

Джерело, пов’язане з російськими ВДВ, поскаржилося, що окупаційним підрозділам на північ від Вербового важко доставити боєприпаси і провіант на передові позиції внаслідок сильного вогню української артилерії, використання БПЛА та буревій. Російський блогер стверджував, що ЗСУ атакували в районі Роботиного групою до 20 людей, одного танка та двох бойових броньованих машин.

Крім того, 1 грудня українські бійці продовжували бойові дії на лівому березі Херсонщини. Генштаб зазначив, що вони зберігають позиції на східному березі річки Дніпро. Водночас російський "воєнкор" стверджував, що Сили оборони України нібито намагалися перекинути іншу групу особового складу до Кринок на човні в ніч з 30 листопада на 1 грудня. Російські джерела також стверджували, що ЗСУ нібито намагаються наступати в лісових масивах на південь від Кринок.

Фото: understandingwar.org

Фото: understandingwar.org

Фото: understandingwar.org

Нагадаємо, у ніч на 1 грудня росіяни знову атакували Україну іранськими "шахедами". У деяких областях працювала система ППО.

  • Вас може зацікавити:

Гарматного м’яса буде більше: Путін збільшив чисельність російської армії

ППО працює цілодобово: Наєв відвідав захисників київського неба, фото і відео

Вхід є, виходу немає: нардеп вказав на проблеми демобілізації в Україні