RU  UA

​Вхід є, виходу немає: нардеп вказав на проблеми демобілізації в Україні

У Збройних силах України є великі проблеми з демобілізацією і ротаціями військових Вони полягають в тому, що термін служби військових не визначено на законодавчому рівні.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів народний депутат України Олексій Гончаренко.

"У нас є колосальна проблема в тому, що не визначено термінів служби. Я вибачаюсь за аналогію, але навіть ув'язнений знає свій термін і знає, коли він повернеться. А боєць цього не знає. Тобто: вхід є, виходу - немає. Або вихід, не дай боже, 200-й чи 300-й. Це нечесно і несправедливо. Не можна витягувати війну на плечах тих самих людей, вони повинні замінятися", - сказав народний обранець.

Він зазначив, що вперше подавав законопроект про право на демобілізацію після 18 місяців через рік після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Читайте також: Чи можна оголосити призовника у розшук: роз'яснення юриста

"Тоді, якби документ прийняли, було б пів року, щоб знайти заміну. Зараз кажуть - це нереально, якщо законопроект ухвалять, то армія одразу втратити боєздатність. Чи може ми це дозволити собі зараз? Очевидно - ні", - додав Гончаренко.

Також нардеп стверджує, що зробив поправку, що ЗСУ має право шукати заміну протягом трьох місяців.

"Тобто, якщо що, боєць може прослужити ще 90 днів. А розмови про службу 36 місяців - це вже надто багато. Багато бійців виснажені - морально і фізично. Мобілізовані - це не професійні військові, і вони не можуть бути на "нулі" постійно", - резюмував Гончаренко.

Нагадаємо, під час війни Росії проти України військовозобов'язаним громадянам можуть вручити повістку. де завгодно – навіть на кордоні.

  • Вас може зацікавити:

Отримав повістку і що далі? Як працюють центри мобілізації

ЗСУ потрібні сили для наступу: чи буде мобілізація безробітних

Повістка – це ще не все: як оскаржити висновок ВВК