RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Погода сповільнює хід бойових дій, але ЗСУ продовжують операції: звіт ISW і карти боїв

Станом на 3 грудня, погані погодні умови продовжують сповільнювати темпи ЗСУ та окупантів на всій лінії фронту. Російська армія продовжує безуспішно наступати на лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна, в районі Бахмута, у прикордонній зоні Донецької та Запорізької областей, а також просунулися під Авдіївкою.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW) за 2 грудня.

Читайте також: Навіть коти сховалися: військові показали нашестя сотень мишей в бліндажах, відео

За словами речника командування Сухопутних військ ЗСУ підполковника Володимира Фітьо, загарбники активно застосовують авіацію під Бахмутом, коли дозволяє погода. Російські "воєнкори" стверджують, що багниста місцевість уповільнює просування піхоти та колісної техніки на заході Запорізької області. Окупанти пересуваються тільки на гусеничній техніці, а Сили оборони продовжують інтенсивний артилерійський вогонь, незважаючи на негоду на заході Запорізької області.

Луганська область

Аналітики ISW зазначили, що окупанти 2 грудня продовжували безуспішні локальні наступальні операції вздовж лінії Куп'янськ-Сватово-Кременна. Їхні атаки українські воїни відбили в районі Сіньківки, Петропавлівки, Іванівки, Стельмахівки та Серебрянського лісництва.

Крім того, ЗСУ минулої доби просунулися під Кремінною, на захід від Діброви та продовжили локальні атаки на Куп'янському та Лиманському напрямках.

Голова військової адміністрації Харківської області Олег Синегубов наголосив, що Сили оборони зміцнюються по всій Харківщині, особливо у напрямках Куп'янська та Борової. Вони зводять укріплення за кілька кілометрів від ворожих позицій у декількох районах.

Донецька область

За даними ISW, російська армія продовжила наступальні операції під Бахмутом 2 грудня і, як повідомляється, просунулися вперед.

Українське джерело зазначило, що рашисти захопили кілька позицій Сил оборони під Андріївкою завдяки додатковим бригадам. Генштаб ЗСУ заявив, що українські воїни відбили атаки противника в районі Григорівки, Богданівки, Івановського, Кліщіївки та Андріївки, а також продовжили штурмові дії на південь від Бахмута.

Як стверджує Міноборони РФ, з 25 листопада по 2 грудня окупанти відбили 15 українських атак під Бахмутом. Водночас ворог продовжив наступати в районі Авдіївки. Відеозапис з геолокацією за минулу добу показав, що російські бойовики трохи просунулися на південь від Степового.

За даними Генштабу, ЗСУ відбили ворожі атаки на південь від Новокалинового, на схід від Новобахмутівки, в районі Степового, Авдіївки, Північного, Первомайського та на південь від Тоненького. Український військовий оглядач Костянтин Машовець зазначив 2 грудня, що Сили оборони звільнили позиції на південь від Степового та на південь від Новокалинового.

Також український Генштаб написав, що українські захисники відбили атаки противника в районі Мар'їнки та Новомихайлівки. Водночас окупанти провели безуспішні атаки на захід від Старомайорського.

Запорізька та Херсонська області

Аналітики ISW заявили, що ЗСУ продовжують контрнаступ на заході Запорізької області, але підтверджених успіхів поки немає. Генштаб також додав, що українські бійці проводять наступальні операції на Мелітопольському напрямку.

Водночас Міноборони РФ стверджує, що окупанти відбили 14 українських атак в районі Роботиного та Вербового з 25 листопада по 2 грудня. Минулої доби загарбники, за непідтвердженою інформацією, просунулися у районі Роботиного. Мер Мелітополя Іван Федоров заявив, що місцеві жителі чули невстановлені вибухи на півночі міста.

Експерти ISW з'ясували, що ЗСУ зберегли свої позиції та продовжили операції на лівому березі Херсонщини 2 грудня. За даними Генштабу, українські захисники утримують свої позиції на східному березі річки Дніпро та ведуть контрбатарейний вогонь.

Машовець зазначив, що окупанти безуспішно намагалася витіснити українські сили з району Кринок за допомогою елементів невстановленого батальйону та передових підрозділів полку ВДВ. Також Росія залучила два батальйони угруповання військ "Дніпро" на тому напрямку.

Нагадаємо, у ніч на 3 грудня окупанти влаштували чергову атаку України 12 "шахедами" та ракетами. На Хмельниччині та Миколаївщині працювали сили ППО. Збито 10 дронів.

  • Вас може зацікавити:

ППО працює цілодобово: Наєв відвідав захисників київського неба, фото і відео

Нові диверсії і провальні штурми росіян: в ЗСУ розповіли, що відбувається на передовій

Ціна спротиву: окупанти розстріляли двох українців на Донбасі, відео