RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Збій "Київстару" паралізував пів країни: що сталося і коли чекати повернення зв’язку

У вівторок, 12 грудня в Україні стався масштабний збій у роботі одного з найбільших мобільних операторів - "Київстару". Абоненти уже понад шість годин знаходяться без зв'язку та інтернету, проте налагодити роботу обіцяють до вечора

"Апостроф" зібрав все, що відомо про найбільший збій в роботі національного оператора.

Так, українці не можуть ані подзвонити, ані надіслати повідомленні, ні перевірити стан рахунків. Мобільний інтернет також не працює, як і застосунок "Київстар" чи сайт компанії.

За словами користувачів проблема виникла ближче до сьомої ранку 12 грудня, при цьому ще о шостій годині все працювало, як зазвичай. На збій скаржаться абоненти з Києва, Запоріжжя, Одеської та Дніпропетровської областей – намагаючись зателефонувати, вони чують у відповідь "мобільна мережа недоступна".

Пресслужба компанії прокоментувала збій та пообіцяла усунути всі проблеми протягом 4-5 годин. Зокрема, там пояснили, що на мережу "Kyivstar" скоїли потужну хакерську атаку, що стала причиною технічного збою. До усунення проблеми вже залучено правоохоронців і спеціальні держслужби для фіксації обставин і наслідків втручання в роботу. Станом на зараз відомо, що персональні дані абонентів не скомпрометовані, фахівці працюють над усуненням несправностей.

При цьому, інформацію, що ширилася мережею, про, буцімто обшуки в компанії, у пресслужбі та Нацполіції, заперечили. "Київстар" обіцяє надати компенсацію абонентам, які не мали зв'язку або не могли скористатися сервісами оператора.

Наразі громадянам, які постраждали через масштабний збій "Київстар", МВС пропонує допомогу.

"Якщо вам потрібна термінова допомога - зв’язатися з рідними або викликати екстрені служби — зверніться до найближчого управління поліції або пожежно-рятувальної частини", — написав голова МВС Ігор Клименко.

Він додав, що також можна попросити про допомогу у нацгвардійців, поліціянтів та прикордонників, які несуть службу у населених пунктах та на автодорогах. У Пунктах Незламності, розгорнутих на базі підрозділів, є можливість скористатися Wi-Fi.

Читайте також: Масштабний збій у "Київстар": чи можна переключитися на іншу мережу і що робити

Варто зазначити, що до усунення несправностей повернути зв'язок могла б послуга "Національний роумінг", проте абоненти "Київстар" не можуть перейти й на інших операторів внаслідок збою, який нині ще триває, про що заявили у пресслужбі Мінцифри.

"Нацроумінг не працює через те, що мережа "Київстару" не може передати інформацію про своїх абонентів мережам інших операторів внаслідок загального технічного збою", - йдеться в повідомленні.

Якщо ж національний роумінг стане доступним, проте мережа "Київстару" ще ні, можна буде перемикнутися на мережу іншого оператора. Для цього необхідно:

  • відключити автовибір мережі (на Android: Налаштування – Мобільна мережа (чи Підключення) – Оператор, на iOS: Параметри – Стільникові дані – Вибір мережі);
  • знайти й вибрати доступну мережу: Vodafone UA, UA-KYIVSTAR чи LIFECELL;
  • якщо зареєструватися не вдалось, спробувати ще раз або вибрати іншу мережу;
  • перевірити можливість вихідного дзвінка, SMS.

Також, речник "ПриватБанку" заявив про те, що збій "Київстару" частково вплине на роботу деяких терміналів та банкоматів цього банку.

"Деяка частина усіх банків, банкоматів та POS-терміналів працюють на мобільних картках. Для тих терміналів, які працюють на картках Київстару, звісно, ця проблема впливає на їх роботу", — зазначив він, наголосивши, що варто мати при собі готівку.

Окрім цього, через збій у "Київстарі" не працюють:

  • деякі охоронні системи;
  • спостерігаються проблеми з оплатою проїзду та роботою "гарячих ліній";
  • у Києві багато магазинів та закладів не можуть прийняти оплату по безготівці через проблеми з терміналами

Раніше ми писали, коли повернеться зв'язок "Київстар".

  • Вас може зацікавити:

Під загрозою банкомати ПриватБанку: українців попередили про небезпеку через збій "Київстару"

Популярний мобільний оператор змінює послуги: що подорожчає з 1 жовтня

Суд заарештував "Київстар": всі подробиці і заява компанії