RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

День, коли не можна бажати щастя і здоров’я: яке свято 21 грудня і що заборонено робити

У четвер, 21 грудня, християни вшановують пам'ять мучениці Іуліанії Нікомидійської, яка була страчена за християнську віру.

Про історію свята та заборони у цей день розповідає "Апостроф".

Читайте також: Зимові свята 2023-2024: коли відзначаємо за новим церковним календарем

Свята Іуліанія народилася в Нікомідії у заможній родині. Дівчина таємно прийняла християнство. У дев'ятирічному віці була заручена з язичником Єлевсієм, проте коли наблизився час весілля, рішуче відмовилася від заміжжя. За свої християнські погляди була віддана батьком на суд єпарху міста, яким був колишній наречений Іуліанії. Єлевсій просив Іуліанію вийти за нього заміж, обіцяючи не примушувати її до зміни віри. Проте вона відмовилася.

Святу довго і жорстоко катували. Бачачи непохитність і мужність Іуліанії, присутні при тортурах місцяни увірували в Христа, проте в результаті були обезголовлені.

Переконавшись у безуспішності спроб відвернути дівчину від християнства, Єлевсій засудив Іуліанію до смерті. Страта мучениці відбулася 304 року.

У минулому цього дня заборонялося бажати щастя та здоров'я, бо вважалося, що побажання збудяться в точності навпаки. Самотнім дівчатам заборонялося багато говорити, інакше вони довго б чекали на заміжжя. А от щоб накликати жіноче щастя, день радили присвятити генеральному прибиранню.

Нагадаємо, раніше ми писали, коли Водохреще у 2024 році.

Вас може зацікавити:

Сильні молитви за українських бійців та мир в Україні

Сильні молитви за Україну, її захисників та тих, хто постраждав від війни

Ворог програє та запанує мир: тексти сильних молитов за Україну