RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

6 травня

5 травня

4 травня

3 травня

2 травня

Всі новини

Мобілізація 500 тисяч, інвалідів та інші питання: Залужний пояснив деталі нового закону

Головнокомандувач Збройних Сил України генерал Валерій Залужний прокоментував інформацію про мобілізацію 500 тисяч осіб, новий урядовий законопроект про мобілізацію, а також можливість призову людей з інвалідністю ІІІ групи.

Про це він сказав в ефірі телемарафону "Єдині новини".

Читайте також: Йде саботаж роботи: військовий розповів, що заважає успішній мобілізації

Мобілізація 500 тисяч осіб

"Цифра в 500 тисяч осіб - це не запит військового командування, а необхідність військовослужбовців наступного року. Військове командування жодного запиту не робило на якусь цифру. Військове командування продовжує виконувати функції захисту своєї держави, відповідно формує свої запити: боєприпаси, зброю та відповідно людський ресурс. Це робиться постійно. Ми цю цифру сформували наступного року. Вона зважає на покриття поточного некомплекту, який виник, формування нових військових частин, а також прогнозування наших втрат, які ми можемо зазнати протягом року", - заявив Залужний.

Мобілізація людей з ІІІ групою інвалідності

Також головнокомандувач ЗСУ прокоментував норму щодо можливості мобілізації людей із третьою групою інвалідності. Валерій Залужний заявив, що придатність чи непридатність до військової служби визначає військово-лікарська комісія, а не група інвалідності.

"У законопроекті запропоновано, і ми з цим погодилися, щоб залишилося два поняття - придатність чи непридатність до військової служби, і позбавитися такого поняття як "обмежено придатний". Коли ми це визначимо, тоді зрозуміємо, чи є сенс далі оперувати поняттями "інвалід другої/третьої групи". Ми з повагою ставимося до цивільних, і хочемо, щоб військо поповнювали люди, які можуть фізично воювати", - сказав він.

Відстрочка від мобілізації і електронні реєстри

Також Головнокомандувач ЗСУ висловив свою думку про відстрочку від мобілізації.

"Для ЗСУ головне, щоб прийшли люди в армію і могли виконувати поставлені завдання. Питання відстрочки - компетенція органів виконавчої влади, яка може це визначити. Мені потрібні люди, боєприпаси та зброя, щоб продовжувати ведення бойових дій", - зазначив Головнокомандувач ЗСУ.

Далі, Залужний висловився про "реєстр боржників" та електронні повістки. Головнокомандувач ЗСУ наголосив, що це не пропозиція Генштабу чи Збройних Сил.

"Ми армія. Ми Збройні Сили України. Ми повинні лише воювати. Маємо отримувати ресурси та виконувати завдання. Ми не можемо думати про те, щоб втрутитися у громадянське життя. Для цього є відповідні центральні органи влади", - сказав Залужний.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що прикордонники спіймали горе-ухилянтів на кордоні з Румунією.

  • Вас також може зацікавити:

"Програма дала збій": під Одесою зі стріляниною схопили ухилянтів, фото

Від дрона не втечеш: на Одещині ухилянти намагалися втекти до Молдови, відео затримання

Пропонував "купити" групу інвалідності: у Києві затримали торговця довідками МСЕК, фото

В Україні десятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З 24 лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.