RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Чоловікам в цей день забороняли брати в руки ніж: яке свято 27 грудня і що не можна робити

Щороку православні віряни вшановують пам'ять святого Стефана, що цьогоріч припадає на 27 грудня через перехід ПЦУ на новоюліанський календар.

Про традиції та заборони цього дня розповідає "Апостроф".

Святий Стефан входив до числа сімдесяти апостолів, що несли слово християнства в ранніх періодах його існування. Відомий також тим, що став першим мучеником, що поклав своє життя на вівтар віри, стикаючись з переслідуванням з боку юдейських владарів. Його жорстоко побили камінням за межами Єрусалиму, тоді як він молився навіть за своїх ворогів. Його тіло таємно поховали в селі Кафоргамала, а пізніше перевезли до Єрусалима і залишили в храмі на Сіоні.

Читайте також: Чи відпочиватимуть українці на Новий рік і Різдво: скільки буде вихідних

Цього дня також згадують преподобномученика Феодора, який був патріархом Константинополя в VII столітті. Він виріс у заможному середовищі та здобув високий рівень освіти. Служачи у святині святої Софії, він отримав визнання своїх здібностей і був вибраний патріархом завдяки підтримці імператора Костянтина IV. Його ім'я стало відомим завдяки його високій моральності, мудрості та благочестивості. Проте, Феодор також мав багато ворогів, які йому заздрили.

Його звинуватили в тому, що він відмовився від православної віри та прийняв монофелетизм — єресь, що відкидала дві природи Христа. За це його засудили до вигнання та позбавили патріаршого сану. Відправивши до монастиря, його піддавали жорстоким катуванням та обмежували у харчуванні. Він витерпів усі ті страждання з внутрішньою молитвою, не мстив своїм ворогам і не відмовлявся від православної віри. Помер від отриманих травм у 686 році.

Прикмети 27 грудня

  • снігопад — буде великий урожай грибів та ягід;
  • на деревах сидять зграї птахів — до морозів;
  • на деревах іній — до багатого урожаю зернових;

Заборони 27 грудня

  • до заходу сонця не можна рубати дерева – накличете неприємності;
  • жінкам після сну не можна босоніж ставати на підлогу, а спершу треба почитати молитву – інакше можна залишитися без молодості та краси;
  • дівчатам цього дня не можна шити та в'язати – можна втратити пам'ять;
  • чоловікам не можна брати ніж до рук – є ризик позбутися чоловічої сили.

Натомість цього дня було заведено ворожити на шлюб, кохання, судженого. Існувало повір'я, що отримані результати будуть найправдивішими.

Раніше ми писали, що і коли будемо святкувати у січні-2024.

  • Вас також може зацікавити:

Різдво по фен-шуй: де поставити і як правильно прикрасити ялинку

Церковний календар на грудень: повний перелік свят

Новий календар ПЦУ: усі дати православних свят на 2024 рік