RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Обмеження прав, е-повістки і в’язниця для ухилянтів: головні зміни в мобілізації за новим законом

На початку січня у парламенті мають розглянути внесений 25 грудня Кабміном законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби".

Основні зміни проаналізував "Обозреватель".

Читайте також: Зеленський висловився щодо нових правил мобілізації: головні тези

Зниження призовного віку

Основне нововведення – пропозиція змінити призовний вік із 27 до 25 років. Окрім того, урядовці пропонують змінити процес отримання повісток. Відповідно до запропонованих змін, документ може бути надіслано через "електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного та резервіста або на електронну пошту". Для цього буде створено спеціальний електронний кабінет.

Крім цього, у період проведення мобілізації призовники, військовозобов’язані та резервісти, які залишили або покинули своє місце проживання, зобов’язані в семиденний строк з дати взяття на облік внутрішньо переміщеної особи стати на військовий облік у ТЦК за місцем перебування на обліку внутрішньо переміщеної особи.

Обмеження для ухилянтів

Тепер, крім адміністративної та кримінальної відповідальності, людина, яка уникає військової служби, може зіткнутися з матеріальними обмеженнями.

За неявку до ТЦК пропонується внести порушника до Єдиного реєстру боржників та застосувати до нього наступні обмеження: заборонити купівлю-продаж рухомого та нерухомого майна, обмежити у праві керувати транспортним засобом, отриманні посвідчення водія та оформленні паспорта. Також у такої людини буде заблоковано усі рахунки, право розпоряджатися грошима та іншими цінностями. Держава призупиняє і будь-які пільги та послуги зі свого боку для таких громадян.

Зменшення кількості отримувачів відстрочки

Відповідно до нового законопроекту, право на відстрочку матимуть тільки особи з інвалідністю І чи ІІ групи. У законопроєкті у пункті про відстрочку прибрали ІІІ групу інвалідності.

Також запропоновано позбутися поняття "обмежено придатний" і залишити лише придатність/непридатність до військової служби. Тепер відстрочка також не поширюється на тих, хто доглядав за батьками дружини чи чоловіка.

Під час мобілізації на особливий період призову не підлягають: чинні народні депутати України та депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, а також здобувачі професійної, фахової передвищої̈ та вищої̈ освіти і докторанти. Також до цієї категорії включено і жінок, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю не більш як до досягнення нею шестирічного віку.

Нацполіція отримає більше повноважень

У випадку схвалення законопрєекту поліція за запрошенням ТЦК буде брати участь у здійсненні заходів щодо оповіщення військовозобов’язаних та резервістів, а також зможе здійснювати адміністративне затримання й доставлення до цих центрів та органів призовників, військовозобов'язаних та резервістів, які вчинили адміністративні правопорушення, передбачені статтями 210, 2101 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Зростуть штрафи за порушення військового обліку. Порушення призовниками, військовозобовʼязаними та резервістами правил військового обліку буде каратися штрафом від 8500 до 17 000 грн. Порушення законодавства про оборону, військовий обовʼязок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію – штраф від 25 500 до 34 000 грн для громадян та від 34 000 до 85 000 грн для посадовців.

Зміни для військовослужбовців

Скасовується строкова служба. Встановлюється термін служби під час війни – 36 місяців безперервної служби. Це стосується як мобілізованих, так і контрактників. Право на звільнення з військової служби отримають інваліди I та II групи. Військовослужбовців, яких звільнили з полону, отримають 90 днів відпустки зі збереженням виплат.

Засуджені громадяни зможуть воювати

На військову службу за призовом під час мобілізації можуть бути призвані за бажанням особи, які засуджені до відбування покарання з випробуванням, крім тих, хто засуджений за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України, а також злочинів, передбачених статтями 401-414, 426-433, 436, 437-442 Кримінального кодексу: насилля, розбещення неповнолітніх, організована злочинність, пропаганда війни та державна зрада.

Буде здійснюватися базова загальновійськова підготовка

Базову військову службу будуть проходити громадяни України віком від 18 до 25 років. Триватиме вона до трьох місяців та при цьому можна буде обирати рік та період проходження такого виду служби до досягнення 25 років.

Базова загальновійськова підготовка буде проводитися у вищих військових навчальних закладах, а також у закладах фахової передвищої та вищої освіти всіх форм власності.

Раніше ми розповідали, що офіцер ЗСУ назвав типові порушення ТЦК під час мобілізації.

  • Вас також може зацікавити:

Мобілізація 500 тисяч, інвалідів та інші питання: Залужний пояснив деталі нового закону

"Мобілізаційний потенціал": українці за кордоном стоять в чергах за документами, відео

Коли почнуть діяти нові правила мобілізації: в Раді назвали можливу дату