RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Чи підтримає Рада "драконівський" законопроєкт про мобілізацію: що кажуть нардепи

Верховна Рада 10-14 січня може розглянути внесений Кабміном законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби".

Чи підтримають народні депутати законопроект, досліджував Forbes.

Читайте також: Обмеження прав, е-повістки і в’язниця для ухилянтів: головні зміни в мобілізації за новим законом

На думку одного з джерел видання з фракції "Слуга народу", за найбільш вірогідним сценаріем, документ повернуть уряду на доопрацювання, оскільки у поточній редакції вони навряд чи зберуть достатню кількість голосів у парламенті. На низку дискусійних положень також вказав один із нардепів серед членів оборонного комітету ВР.

Депутатка з оборонного комітету Соломія Бобровська ("фракція "Голос") припускає, що депутатів із президентської політсили все ж спробують переконати підтримати закон.

Фінальний документ щодо мобілізації став несподіванкою навіть для оборонного комітету парламенту. За словами члентів комітету, більшість дискусійних норм зʼявилися після доопрацювання законопроєкту Міністерством оборони.

В той же час у законопроекті зникли запропоновані комітетом пропозиції. Одна з них – ротації. Народна депутатка Мар'яна Безугла планує подавати правку щодо обовʼязкових ротацій.

Не погоджуються нардепи й з рішенням щодо мобілізації людей з інвалідністю третьої групи.

Також у документі зʼявилася норма про те, що для уточнення даних особу можуть затримати на термін від трьох годин до трьох діб. На думку Соломії Бобровської, це фактично викрадення людей і драконівські методи.

На думку голови економічного комітету Дмитра Наталуха, ця версія законопроєкту змусить значну частину населення обірвати будь-які звʼязки з державою, щоб вона не могла їх вирахувати, знайти і призвати і це буде дуже негативним ефектом для економіки.

Серед можливих наслідків нардеп називає припинення роботи з державними банками, зняття готівки, перехід на сіре працевлаштування і, як наслідок – зниження податкових надходжень.

Раніше ми розповідали, що офіцер ЗСУ назвав типові порушення ТЦК під час мобілізації.

  • Вас також може зацікавити:

Зеленський висловився щодо нових правил мобілізації: головні тези

Мобілізація 500 тисяч, інвалідів та інші питання: Залужний пояснив деталі нового закону

"Мобілізаційний потенціал": українці за кордоном стоять в чергах за документами, відео