RU  UA

Чи змінять F-16 ситуацію на користь України: прогноз авіаексперта

Скоріше за все, американські багатоцільові винищувачі F-16 потраплять до України наприкінці березня наступного року. За цей час буде завершено навчання пілотів та технічно-обслуговуючого персоналу, підготовка інфраструктури і завезене озброєння для літаків.

Таку думку у розмові з Апостроф TV висловив колишній інженер з випробувань конструкторського бюро "Антонов", авіаційний експерт Костянтин Криволап.

Читайте: Росіянам вже тривожно: всі подробиці про постачання F-16 в Україну

"Зараз у росіян розпач з приводу збиття Су-34. Нещодавно вони говорили про модифікацію системи РЕБ цих літаків. Проте, очевидно, ця модифікація не дала результату", - зазначив експерт, наголосивши, що зараз ворог інтенсивно бомбить місця, де, на його думку, могли б розташовуватися літаки.

Проте, підкреслив Костянтин Криволап, ЗСУ продовжують завдавати удари за допомогою старих літаків, які є у Повітряних Сил. "Це говорить про те, що в разі набуття F-16 ми зможемо зберегти ці літаки від російських бомбардувань", - вважає він.

Як наголосив експерт, на бойові завдання літаки повинні злітати тільки з української території, але передполітну підготовку чи складний ремонт можна проводити за кордоном - в Польщі чи Румунії.

У той же час, на його думку, навіть 200 літаків не стануть переломом у війні, адже до них потрібна ще й велика кількість різноманітної зброї - ракет, радарів, але це досить серйозно змінить характер бойових дій.

"Скоріше за все, ми отримаємо F-16, яким продовжили термін експлуатації. Вони можуть нести потрібну нам зброю для завоювання повітряного простору і стримування російських Су-35", - не виключає інженер. Він додав, що Росія розпочинала війну з сотнею "сушок" й близько 30 з них уже знищено. В такій же пропорції знищено й інші літаки.

"Проте 400-450 військових літаків на крилі у них ще залишається", - підрахував Костянтин Криволап.

Нагадаємо, експерти вважають, що американські винищувачі F-16 реально з'являться на українському фронті влітку 2024 року.

Вас може зацікавити:

Винищувачів буде більше: українські пілоти вже тестували шведські Gripen

Переваги в повітрі не буде, але вихід є: як Україна зможе відігнати ворожу авіацію від своїх кордонів

Ще один долітався: ЗСУ "приземлили" четвертий Су-34 за декілька днів