RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Чи можна 17-річним виїжджати з України під час війни: коментар адвоката

Відповідно до норм законодавства, підлітки, яким виповнилося 17 років, можуть вільно виїжджати з України навіть під час дії правового режиму воєнного стану.

Про це пишуть Факти ICTV.

Читайте також: Демобілізація та відпочинок для військових: які нові правила звільнення з армії готують в Україні

Наприкінці 2022 року Кабінет міністрів ухвалив постанову № 1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів". Цей документ зменшив вік для постановки на первинний військовий облік - чоловіки мають ставати на облік у рік досягнення 17-річного віку. Тепер треба йти у військкомат не в момент, коли виповнилося 16, а того року, коли підлітку має виповнитись 17 років.

Як відомо, воєнний стан в Україні передбачає обмеження на виїзд військовозобов'язаних чоловіків призовного віку. У мирний час на термінову службу призиваються придатні за станом здоров'я українські чоловіки віком від 18 до 27 років. Однак у період дії воєнного стану під мобілізацію потрапляють усі чоловіки віком від 18 до 60 років, яким, відповідно, виїжджати за кордон під час війни заборонено.

За словами адвоката та юриста Ростислава Кравця, 17-річні хлопці мають повне право перетинати кордон. Попри це, трапляються випадки, коли Держприкордонслужба не випускає юнаків за кордон через нові правила постановки на військовий облік.

"Якщо говорити чесно, бувають випадки, коли вони не випускають чоловіків у віці від 17 років за кордон. Прикордонники, використовуючи нову норму, намагаються заборонити виїжджати за кордон у зв'язку з тим, що особа не має приписного свідоцтва з 16 років і там нічого не вказано. Тобто, прикордонники намагаються застосовувати до осіб, яким ще не виповнилося 18 років, обмеження щодо виїзду за кордон. Фактично, з 16 років хлопець має перебувати на військовому обліку. Інакше прикордонники можуть не випустити таку особу за кордон”, - наголошує адвокат.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що на Одещині чоловіки укладали фіктивні шлюби з жінками з інвалідністю, щоб уникнути мобілізації.

  • Вас також може зацікавити:

Затримання поліцією на вимогу ТЦК: адвокат відповів, наскільки це законно

Як за законом повинні вручатися повістки: у ТЦК розвіяли 10 міфів

На пари можна не ходити: як чоловіки ховаються від армії в університетах

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.