RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Путін спростив видачу паспортів РФ: кого з українців це торкнеться

Російський диктатор Володимир Путін узаконив надання депортованим українським дітям російські паспорти у спрощеному порядку.

Про це свідчить відповідний наказ.

Читайте також: Депортація або смерть: як окупанти проводять "паспортизацію" на Херсонщині

Йдеться про підписання наказу №11 "Про визначення окремих категорій іноземних громадян та осіб без громадянства, які мають право звернутися із заявою про прийом до громадянства Російської Федерації".

Документ передбачає, що діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, які є громадянами України, можуть одержати російське громадянство за особистим рішенням Путіна, оминаючи всі бюрократичні процедури.

Заяви про вступ у відповідне громадянство зможуть подати керівники російських організацій, куди діти влаштовані під нагляд.

Водночас, під час заповнення анкети, не вимагається навіть така персональна інформація, як місце проживання заявника, контактні дані. Вказується лише адреса та контакти за місцем роботи заявника.

Як зазначив український омбудсмен Дмитро Лубінець, присвоєння дітям російського громадянства робиться для того, щоб депортованих дітей "юридично" не лишилось на території РФ.

"Тобто виходить, що за депортованих українських дітей, які наразі перебувають у російських закладах чи в російських сім’ях під опікою, можуть подати заяви про вступ до громадянства російські громадяни, які Путін буде задовольняти без будь-яких вимог. Ми розуміємо страшні наслідки таких дій, адже наступним кроком після отримання ними "громадянства" РФ буде усиновлення дітей вже як росіян, а за цим - зміна їхніх персональних даних. В один момент може так статися, що жодної української дитини в РФ не залишиться, адже всі вони упродовж наступних 3 місяців можуть стати росіянами", - зауважив він.

Дмитро Лубінець наголосив, що як Уповноважений Верховної Ради з прав людини, буде вживати необхідних заходів для реагування усередині країни та на міжнародній арені.

Раніше ми розповідали, куди звертатися у разі втрати або обміну паспорта.

  • Вас також може зацікавити:

Діти 14 років з окупованих регіонів можуть оформити паспорт: що потрібно знати

Виїхали з окупації: в Кабміні детально розповіли, як українцям оформити паспорт

Затягує зашморги на шиях: Україна відреагувала на указ Путіна про паспортизацію українців