RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Водохреща за старим стилем: як відзначати свято та чого не можна робити

За новоюліанським календарем свято Водохрещі вже відзначали 6 січня, а сьогодні, 19 січня, деякі православні відзначатимуть останнє велике церковне свято січня - Хрещення Господнє - за старим стилем. У цю дату віряни згадують обряд хрещення Ісуса Христа в річці Йордан, проведений Іоанном Хрестителем.

Про це пише "Апостроф".

Читайте: Новий церковний календар на 2024 рік: дати найбільших свят

Головним обрядом цього свята є т.зв. "купання" в ополонках, які вирізують у льоду у формі хреста. Варто зазначити, що багато священників вважають цей ритуал не християнським, а язичницьким. До того ж існує версія, що ця традиція має російські "корені".

У це свято також існує традиція освячення води. Віруючі набирають святу воду в храмах. Вважається, що ця вода може лікувати хвороби, знімати зурочення та освячувати приміщення.

В ополонку з освяченою водою не можна плювати та кидати туди сміття. Поруч з освяченою водою взагалі не можна лаятися, інакше вона втрачає свої властивості. Окрім того, у це релігійне свято не можна сваритися, бажати зла іншим, займатися магічними ритуалами.

Нагадаємо, що купання в ополонці на Водохреще є виключно народною традицією, тому не несе в собі ніякого особливого значення.

  • Вас може зацікавити:

Водохреща в Україні: п'ять цікавих фактів про одне з найважливіших церковних свят

З Водохрещем 2024! Найкращі привітання з великим святом

Душевного спокою кожному! Гарні привітання з Хрещенським Святвечором