RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Водохреща в Україні: п'ять цікавих фактів про одне з найважливіших церковних свят

Православні, які відзначають свята за юліанським календарем, та греко-католики 18 та 19 січня святкують Хрещення Господнє (Богоявлення) Ісуса Христа, яке є однією з п'яти важливих подій життя Сина Божого поряд із Преображенням, Розп'яттям, Воскресінням і Вознесінням

"Апостроф" підготував 5 цікавих фактів про цей день.

1. Коли Ісусу Христу виповнилося 30 років, він прийняв обряд хрещення від Івана Хрестителя. Тим самим Спаситель започаткував Таїнство водохрещення – одне із семи головних церковних таїнств, завдяки якому людина ніби наново народжується для життя во Христі.

Читайте також: Богоявлення та Хрещення Господнє: що не можна робити у свято

2. Напередодні Водохреща святкують "Голодну кутю", або ж другий Святий Вечір. Цілий день віряни тримають суворий піст, не вживаючи нічого, окрім води, а до столу сідають, вже коли на небі з'явиться перша зоря. Наступного дня зранку треба йти до церкви святити воду. Саме з цієї водою й розпочинають сніданок, а господар повинен покропить нею усіх членів родини та житло.

3. У Водохрещу багато вірян купаються в ополонці, щоб змити гріхи. Люди збираються біля заздалегідь прорубаних ополонок, які символізують річку Йордан. Священник освячує воду, триразово занурюючи у річку хрест, запалює вогонь та читає молитву. Після цього усі бажаючи заходять у крижану воду.

4. Лише у цей день жінки самі ходили по воду, увесь інший час це робили чоловіки. До цього свята жінки намагалися не полоскати у воді білизни, оскільки вірили, що нечиста сила, яка заховалася там, може в неї вчепитися. Дівчата ж умивалися освяченою водою, бо вірили, що вона збереже їм вроду та красу. Вже після Водохреща розпочинався весільний сезон, який тривав до Великого посту.

5. У народі вірили, якщо під час освячення води піде сніг, то наступний рік буде урожайним. Також похмурий день на Водохреще означав, що хліба має бути вдосталь. Якщо вночі було видно багато зірок – мали уродитися горіхи та ягоди.

Нагадаємо, як повідомляв "Апостроф", 19 січня Українська Православна Церква проведе службу в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври.