RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

В Україні хочуть змінити тривалість відпусток: кому збільшать і кому зменшать

Міністерство економіки підготувало проєкт нового Трудового кодексу, який повинен замінити Кодекс законів про працю від 1971 року та осучаснити партнерські стосунки між роботодавцями й найманими працівниками, позбавляючись усіх застарілих норм, які втратили актуальність у сучасному часі.

Проєкт документа оприлюднила Федерація профспілок України.

Читайте: Звільнять за один день: в Україні хочуть ухвалити новий Трудовий кодекс

Серед іншого, у новому Трудовому кодексі збираються змінити тривалість відпустки для найманих працівників. Щорічна основна оплачувана відпустка надаватиметься не менш як 28 календарних днів за кожен відпрацьований робочий рік. Зараз законодавство передбачає 24 дні відпочинку.

У перший рік роботи у роботодавця працівник набуває право на повну тривалість щорічної оплачуваної відпустки на умовах та в порядку, визначеному трудовим договором, але не пізніше закінчення шести місяців безперервної роботи.

Змінюється й тривалість відпусток для вихователів садочків, вчителів та працівників позашкільних закладів освіти. З документа прибрали кількісне визначення днів відпочинку й у більшості статей, які редагують відпустки, зазначається "мають право на щорічну основну оплачувану відпустку більшої тривалості у порядку, затверджуваному Кабінетом Міністрів України". Тобто, на практиці відпустка педагогічних працівників може буде тривалішою за 28 днів, але не обов’язково понад 56 днів, як є зараз.

Після завершення обговорення до документа можуть внести правки й після цього винесуть на голосування до Верховної Ради.

Нагадаємо, раніше ми писали, як оплачуватимуть відпустку в умовах воєнного часу.

  • Вас може зацікавити:

Календар свят у 2024 році: коли відпочиватимуть українці

За цькування на робочому місці в Україні можуть почати карати: що потрібно знати

Що робити, якщо командир не дозволяє йти у відпустку: поради військовим