RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Субсидії для українців з 1 лютого: якими будуть зміни

Попри війну, в Україні зберігається програма житлових субсидій. Причому підвищення мінімальної зарплати, яке відбулося з 1 січня, не вплине на розмір допомоги, що була призначена раніше. Навіть більше: за окремими статтями видатків уряд підвищив субсидії.

Про це повідомляє "Апостроф".

Як відомо, право на субсидію мають домогосподарства, в яких видатки на комунальні послуги перевищують 15% від сукупного місячного доходу членів сім'ї. Раніше, ще до пандемії ковіду, ця норма була дещо вищою – 20%. І відповідно право на субсидію мало менше сімей. Але з початком епідемії через різке скорочення доходів громадян 20-відсоткову норму замінили на 15%. А згодом уряд залишив цю норму і на період дії воєнного стану та ще на місяць після його скасування.

Читайте також:Економія на комуналці: як і коли можна платити за світло 40% від тарифу

Для довідки: для розрахунку субсидії на опалювальний сезон 2023-2024 років береться середньомісячний сукупний дохід за 1-2 квартали 2023 року А для розрахунку субсидії на неопалювальний період у 2024 році беруть сімейні статки за 3-4 квартал 2023. Але якщо в сім'ї є пенсіонер, то для розрахунку доходу береться розмір його пенсії за місяць, який є попереднім перед місяцем, що передує опалювальному або неопалювальному сезону. Тобто, для розрахунку субсидії на опалювальний сезон 2023-2024 років брали пенсію за серпень 2023.

Отож цьогоріч програма субсидій залишатиметься, і всі незахищені українці отримуватимуть державну допомогу на оплату житлово-комунальних послуг. Причому цьогоріч на цю допомогу урядом передбачено близько 50 млрд гривень, що становить на чверть більше ніж торік.

Відповідно до приблизних підрахунків, цьогоріч субсидію отримуватимуть близько 3 млн сімей.

Норми твердого палива, на які дається субсидія, збільшено вчетверо

На зиму 2024 року уряд вчетверо збільшив норми твердого палива, на які призначається субсидія. Отож тепер вони становлять:

  • на вугілля — 2,23 тонн;
  • на дрова — 7,41 тонн.

Розмір субсидії на купівлю палива розраховується залежно від доходів членів сім'ї, для кожної сім'ї в індивідуальному порядку. Причому цьогоріч не потрібно звертатись до ПФУ, щоби призначили і порахувати субсидію на тверде паливо. Це зроблять автоматично.

Куди і як звертатися по субсидію

Ті, хто ще не має субсидії, можуть оформити її різними способами:

  • через веб-портал електронних послуг ПФУ, мобільний додаток ПФУ або через портал Дія;
  • звернутися до будь-якого сервісного центру ПФУ, без прив’язки до місця реєстрації. Такий варіант найбільше підходить людям, які потребують особистої консультації та допомоги працівників ПФУ;
  • через уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади та посадових осіб ЦНАПів;
  • направити поштою на адресу ПФУ.

Ми також розповідали, що комуналка для українців подорожчає.

  • Вас також може зацікавити:

Частині українців спростили призначення пільг на комуналку: хто потрапив в список

Старий сервіс не працює: куди в 2024 році передавати показники газового лічильника

Заяву на житлову субсидію можна подати за спрощеною процедурою: відеоінструкція