RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Чому дівчатам забороняли гладити вуличних котів: яке свято 1 лютого, прикмети та заборони

Сьогодні, 1 лютого, православні віряни вшановують пам'ять святого Трифона. З цим днем в народі пов'язано багато вірувань і прикмет, одна з них - незаміжнім дівчатам заборонялося гладити вуличних котів.

Яке свято святкують за церковним календарем в останній місяць зими та кому моляться віруючі, розповідає "Апостроф".

Читайте також: Церковний календар на лютий: коли Стрітення Господнє в 2024 році

1 лютого в православному календарі - день пам’яті святого Трифона. Святий мученик Трифон народився в бідній християнській сім’ї в селі Кампсиді, що в Малій Азії та згодом постраждав за віру в Ісуса Христа під час переслідування за часів правління імператора Деція. У християнському церковному середовищі святий Трифон відзначається даром зцілення хворих, чудотворенням та вміннями вигнання бісів. За легендою, йому вдалось вигнати біса з доньки римського імператора Гордіана ІІІ, за що отримав винагороду та почесне звання.

Відомо, що під час гонінь на християн святий Трифон був заарештований, а після – його піддали тортурам. Перед стратою святий мученик молився Богові, аби той прийняв його душу перед тим, як йому відрубають голову.

Сьогодні частка мощів святого Трифона зберігаються в чорногорському місті Которі, у старовинному кафедральному соборі.

Крім цього, із церковним святом 1 лютого пов'язано чимало народних прикмет. Наші пращури вірили, що якщо комусь пощастило побачити воркуючих поміж собою птахів, ця людина скоро зустріне своє кохання. Особливо важливим вважали те, яких самих пернатих вдалось побачити. Сороки означали що майбутня друга половинка буде балакучою, а ворон, до прикладу, означав зустріч із судженим, старшим за віком.

Цікавою є заборона, згідно до якої незаміжнім панянкам заборонено було в день святого Трифона гладити вуличних котів. Нібито тоді майбутній чоловік буде гуляти з іншими. Також, в цей день радять уникати сварок та не викидати сміття з оселі.

Нагадаємо, Україна з 1 вересня 2023 року перейшла на новий церковний календар. Ми розповідали про найбільші церковні свята і їхні нові дати у 2024 році.

  • Вас також може зацікавити:

Вихідні і свята у лютому 2024: коли відпочиватимуть українці

Місячний календар 2024: коли в лютому будуть небезпечні та сприятливі дні

Коли святкуватимуть Великдень у 2024 році: названо точну дату