RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Що не можна робити в перший день року Дракона: 18 китайських табу та забобонів

Існує безліч китайських новорічних традицій щодо того, що можна і чого не можна робити в ці дні, оскільки всі справи нібито вплинуть на успіх наступного року.

Про 18 заборонених речей пише ресурс Сhinahighlights.

Читайте: Рік Дракона і Молодик почнуться в один день: на три знаки Зодіаку в лютому чекає подвійне щастя

Деякі є табу в перший день китайського Нового року, а деякі діють на весь сезон новорічних свят, тобто з 1 по 15 число Місячного Нового року.

1. Уникайте приймання ліків. Заварювати трави або приймати ліки в перший день місячного року людині заборонено, інакше вважається, що вона недужатиме цілий рік. У деяких місцях після дзвінка, який сповіщає про наступ Нового року, опівночі новорічного дня хворі люди розбивають свої ємності з ліками, вважаючи, що цей звичай прожене хворобу наступного року.

2. Не підмітайте та не виносите сміття. Підмітання у цей день пов'язане з викиданням багатства. Винос сміття символізує викидання з дому удачі.

3. Жодних нещасливих слів. Ніхто не хоче чути слова з негативним значенням у період Місячного Нового року. Уникайте вимовляти слова, пов'язані зі смертю, хворобою, бідністю, привидами і т. д. Люди замінюють їх евфемізмами, якщо їм потрібно поговорити на такі теми, наприклад, говорячи "хтось пішов" замість "хтось помер".

4. Не їжте на сніданок каші та м'ясо. Вважається, що кашу на сніданок їдять лише бідні, а люди не хочуть починати рік "бідними", бо це погана прикмета. Крім того, на цей сніданок не слід їсти м'ясо з поваги до буддійських богів.

5. Не мити голову і не стригтися. У мандаринській мові слово "волосся" має ту ж вимову, що і ієрогліф, що означає "стати багатим". Тому вважається, що "змивати долю" на початку Нового року недобре. Уникайте стрижки волосся цього дня, оскільки вважається, що це може принести нещастя. Однак перед китайським Новим роком стає все популярнішим підстригтися або зробити нову зачіску, щоб у наступному році набути нового образу.

6. Не стирайте одяг. Люди не стирають одяг у перший та другий день нового року, бо ці два дні відзначають як день народження бога води. Прати одяг вважається неповагою до нього. Давні вважали, що вода символізує багатство. Вважається, що зливання води після прання одягу тягне за собою виливання багатства.

7. Рукоділлям займатися не можна. Жодного рукоділля, навіть гудзики не пришивали з першого до п'ятого дня першого місячного місяця. В іншому випадку наступний рік буде "важким" - з великою кількістю шиття.

8. Не користуйтеся ножицями та ножами. Вважається, що леза ножиць подібні до гострих губ, коли люди сваряться. Використання ножиць у перший день китайського Нового року сприймається як заклик до сварок з оточуючими наступного року. Слід уникати використання ножів, оскільки вважається, що будь-який нещасний випадок, чи то заподіяння шкоди людині чи інструменту, призведе до несприятливих подій та виснаження багатства наступного року.

9. Жодних непарних сум. Китайці люблять парні числа, оскільки традиційно вірять, що добрих речей завжди буває подвійно. Але також уникайте нещасливих чисел, таких як 4 і 40, оскільки 4 китайською звучить як смерть.

10. Не даруйте певних подарунків. Не даруйте годинник, ножиці та груші, оскільки вони мають погане значення у китайській культурі.

11. Не розбивайте посуд. Розбити чашку, тарілку, склянку, вазу чи дзеркало під час свята Весни вважається на нещастя, грошові втрати або розпад сім'ї. Якщо щось випадково зламалося, люди зазвичай загортають уламки в червоний папір, а потім говорять "круглий рік у цілості та безпеці". Китайською мовою "зламаний" і "рік" звучать однаково.

12. Заміжній дочці не дозволяється відвідувати будинок своїх батьків у день китайського Нового року. Вважається, що це приносить батькам невдачу та завдає родині економічних труднощів. Традиційно заміжня дочка відвідує будинок своїх батьків другого дня китайського Нового року.

13. Не дозволяйте дітям плакати. Вважається, що крик дитини приносить у родину нещастя, тож батьки всіма силами намагаються утримати дітей від плачу.

14. Жодних відвідувань лікарні. Вважається, що відвідування лікарні у цей період призведе до хвороби даної людини на весь наступний рік, тому відвідування лікарні слід уникати, за винятком випадків нагальної потреби.

15. Уникайте давати в борг і позичати гроші. Гроші не слід позичати під Новий рік, всі борги повинні бути погашені до Нового року, і, якщо хтось винен вам гроші, не приходьте до нього додому і вимагати їх. Кажуть, що тому, хто так зробить, не везтиме весь рік.

16. Не носите пошкоджений одяг. Якщо такий одяг носять, особливо діти, кажуть, це приносить невдачу.

17. Не носите біле чи чорне. Червоний є щасливим кольором під час китайського Нового року. А білий та чорний одяг асоціюється з жалобою.

18. Жодних вбивств. Слід уникати вбивств у період з 1 по 15 число місячного Нового року, оскільки кров вважається поганою ознакою, яка може спричинити такі нещастя, як ножове поранення тощо. Люди зазвичай вбивають курей, качок, свиней та рибу перед китайським Новим роком або напередодні китайського Нового року.

Раніше "Апостроф" розповідав про символ 2024 року й які східні знаки Зодіаку з ним уживатимуться.

Вас може зацікавити:

Дракон несе їм багато радості: п'ять знаків за китайським гороскопом, яким пощастить у коханні

Як прикрасити новорічний стіл, щоб сподобалося Дракону: улюблені кольори для символу року

Як зустріти рік Дракона, щоб здобути його прихильність: астролог розповів про цікаві традиції