RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Це дискримінаційна норма: кого в новому законі про мобілізацію хочуть поділити на "правильних" та "неправильних"

В урядовому законопроекті №10449 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку", що був ухвалений Верховною Радою України у першому читанні, зазначається, що відтепер не всі аспіранти зможуть отримати відстрочку від мобілізації.

Про це повідомляє “Апостроф”.

Читайте також: За виключенням трьох категорій: для студентів хочуть ввести військову підготовку

Відповідний розділ документа зазначає наступне: відстрочити службу можуть "здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої̈ та вищої̈ освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній у частині другій статті 10 Закону України "Про освіту" (крім аспірантів, які здобувають рівень освіти за кошти фізичних або юридичних осіб на умовах контракту), а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури".

Відтак подібне формулювання документу вказує на своєрідний поділ освітян на "правильних" (бакалаври, магістранти та аспіранти-бюджетники) та "неправильних" (аспіранти-контрактники). Зокрем член комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Роман Грищук зазначає:

"Для бакалаврату – відстрочка, для магістратури – відстрочка. Для аспірантів-бюджетників теж відстрочка. Чому ж її хочуть скасувати тим аспірантам, які навчаються на контракті? Це дуже несправедливо. При цьому цікаво, що в інших редакціях законопроектів щодо мобілізації цієї норми не було. І особисто я за це голосувати не буду".

Суперечки стосовно подібного утиску аспірантів, які здобувають рівень освіти за кошти фізичних або юридичних осіб на умовах контракту, виникають і у профільному міністерстві. Зокрема заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький зазначив "Апострофу": "Так, формально законопроект – урядовий. Але ця норма – ініціатива Міністерства оборони, ми до цього взагалі не мали стосунку".

Докладніше читайте в матеріалі "Апострофа" "Аспірантів - в армію: як під гаслом мобілізації знищують науку і повертають найгірші практики "совка"

  • Вас також може зацікавити:

Мобілізація в Україні: хто має право служити тільки за місцем проживання

Електронна повістка: в Міноборони пояснили як працюватиме новий механізм

Мобілізація в "цифрі": коли потрібно з’явитися в ТЦК після отримання електронної повістки