RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

ДП на чолі з Жумаділовим, яке має реформувати закупівлі для ЗСУ, купило своїм дітям подарунків на 100 тисяч - експерт

Новостворене держпідприємство при Міноборони – "Агенція закупівель у сфері оборони" (ДП "Державний оператор тилу"), яке контролює Арсен Жумаділов, на новорічні свята для дітей співробітників за державні кошти закупило подарунків майже на 100 тис. грн.

Про це повідомив політичний експерт Олег Постернак.

Він нагадав, що зарплати у цих ДП сягають 200 тисяч грн.

Однак питань до ДП Жумаділова, за даними Постернака, вистачає і у безпосередній сфері відповідальності підприємства – закупівлях для ЗСУ. Як нагадує експерт, "Агенція закупівель у сфері оборони" (ДП "Державний оператор тилу") створювалась "на гаслах про реформи і прозорість закупівель… на заміну зашквареному Департаменту держзакупівель Міноборони".

Із перших же результатів роботи експерт робить висновки: "Новостворене державне підприємство під гаслами боротьби з корупцією, озвучених Жумаділовим, підозріло завищує ціни на лоти".

Постернак порівнює жовтневі закупки бронежилетів, які робив Департамент держзакупівель МО із січневим тендером "Агенції закупівель у сфері оборони" з "незаплямованою репутацією". Якщо у жовтні один бронежилет коштував 24 930 грн, то у січні ДП Жумаділова купувала жилети вже по 26 570 грн за штуку. Хоча, підкреслює експерт, це "ті самі бронежилети у того самого постачальника".

"Такі самі метаморфози прослідковуються у свіженьких тендерах на харчування для ЗСУ", - продовжує Постернак.

За двома тендерами (перший - за посиланням, другий – за посиланням) загальною вартістю майже 7 млрд грн, вартість одного комплекту продуктів харчування збільшилась із трохи більше 120 до 139,38 грн.

Річ у тім, пояснює Постернак, що із кожного контракту "Агенція закупівель у сфері оборони" (ДП "Державний оператор тилу") має комісію 0,4%.

"Виходить, що, прикриваючись гаслами про прозорість, вони свідомо завищуватимуть суми на закупівлях для армії? - питає експерт. - Упевнений, прізвище Жумаділова тепер все частіше випливатиме в інфопросторі. Слідкуємо уважно і чекаємо, де вже ці обіцяні реформи закупівель Міноборони".