RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Від Чорногорії до Швейцарських Альп: куди вивезли свої родини українські топ-чиновники

З початку повномасштабного вторгнення велика кількість українців змушені були виїхати за кордон. Це стосується і родин українських високопосадовців. Аналіз декларацій дозволяє встановити, чиї ж сім’ї виїхали за кордон із початку й під час повномасштабного вторгнення.

Дослідження було опубліковано на офіційному сайті Слідство.Інфо.

Читайте також: Скільки українців в Швейцарії готові їхати додому: результати опитування

Микола Сольський та Португалія

Він є міністром аграрної політики та продовольства України, одружений, має чотирьох дітей. Відповідно до даних декларації за 2022 рік журналісти "Слідство.Інфо" виявили інформацію про оренду апартаментів у Португалії. Житлову площу розміром 164 квадратних метри з першого березня 2022 року орендує дружина міністра Руслана, де проживає разом із трьома їхніми дітьми.

Станом на 2023 рік у декларації фіксується статус тимчасового захисту дружини Сольського та трьох дітей у Португалії, проте апартаменти не зазначає. Після того, як журналісти "Слідства.Інфо" хотіли уточнити цю інформацію в міністра телефоном, він уникнув дзвінка та не підняв слухавку.

Крім того в декларації посадовця за 2022 рік вказана кімната у Швейцарії. Один із синів чиновника — Северин — має право на тимчасове проживання у Швейцарії, адже з серпня 2021 року і дотепер хлопець перебуває на навчання у школі-пансіоні Leysin American School SA. Рік навчання в пансіоні коштує 120 тисяч швейцарських франків, ( більше ніж п’ять мільйонів гривень).

Денис Малюська та Німеччина

У своїй декларації за 2022 рік Міністр юстиції України вказав квартиру у Німеччині на 108 квадратних метрів, яку орендує його дружина (Людмила Рабчинська). Орендувати квартиру Людмила почала з першого червня 2022 року, де проживала разом з їхніми чотирма дітьми.

Варто нагадати, що Людмила Рабчинська була заступницею Міністра цифрової інформації до звільнення з посади у квітні 2022 року.

Євген Коваль та Іспанія

В своїй декларації за 2022 рік радник Голови організаційно-аналітичного відділу Департаменту забезпечення діяльності Голови Національної поліції України вказав оренду квартири у Барселоні з листопада 2022 року. В квартирі проживають дружина (Юлія Коваль) та двоє дітей подружжя.

Станом на момент публікації матеріалу від "Слідство.Інфо" Євген Коваль не встиг подати декларацію за 2023 рік. Журналісти хотіли дізнатись, чи дружина з дітьми досі проживає в Барселоні. На що заступник Голови Нацполу вказав: "Ви набираєте мене на відкритий зв’язок у такий період час, запитує у мене про декларацію. Там все написано. Я вас не знаю, ви не знайомі мені; хто це може дзвонити — я не розумію".

Варто згадати, що саме Євген Коваль був керівником слідчо-оперативної групи, яка займалася розслідуванням вбивства Павла Шеремета – журналіста, що загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва.

Народний депутат Андрій Пузійчук та Чорногорія

Андрій Пузійчук, що представляє партію «ВО «Батьківщина», у декларації за 2022 рік вказав квартиру у Чорногорії. У апартаментах, площею 75 квадратних метрів, з травня 2022 року безкоштовно проживає дружина нардепа Юлія Пузійчук та троє їхніх доньок.

У декларації посадовця також вказано багато цінного майна: від мисливських трофеїв з Намібії до фінансових заощаджень (понад 565 тисяч грн), дорогий одяг, ювелірні вироби та екземпляри зброї. Відомо, що 25 лютого 2022 року, народний депутат отримав у безоплатне користування два автомобілі – Lexus LX450 2016 року та Toyota Land Cruiser 200 2011 року.

Данило Гетманцев та Франція

Народний депутат зі "Слуги Народу" у своїй декларації за 2022 рік вказав квартиру у Франції, вартість якої на дату набуття права (11 травня 2022 року) становила майже 10 мільйонів гривень. Політик декларує квартиру розміром у 142 квадрати, як "тимчасове місце проживання" для дружини Ольги та трьох їхніх дітей.

ПІд час телефонного спілкування нардеп вказав: "Я декларую не квартиру, а місце проживання моєї дружини з дітьми. Це місце проживання моїх родичів зі слів моїх родичів".

Стосовно поточного місця перебування родини політик даних не надав: "Безперечно планують повертатися. З приводу того, де вони перебувають зараз, я не хотів би відповідати. Діти маленькі, одному два місяці — він ще жодного разу не був задекларований, бо народився у грудні. Можете дати сенсацію".

Михайло Радуцький та Румунія

Народний депутат від "Слуги Народу" у декларації за 2022 рік вказав тимчасовий захист дружини Людмили у Румунії. З 8 березня 2022 року жінка нардепа орендує там приватний будинок.

Олег Ніколенко та Канада

У своїй декларації за 2022 рік речник Міністерства закордонних справ фіксує, що його дружина Маргарита Ніколенко безплатно мешкає у житловому будинку в Канаді з кінця червня. Будинок має площу 115 квадратних метрів.

Наразі й досі залишається невідомим, чи повернулись (або планують) сім’ї високопосадовців назад до України. Для цього залишається чекати оновлених даних декларацій чиновників за 2023 рік.

Нагадуємо, що "Апостроф" вже розповідав про те, кому українці найбільш довіряють у 2024 році.

  • Вас також може зацікавити:

Правила в'їзду до ЄС в 2024 році: що треба знати біженцям з України про умови та виплати

Де в ЄС найбільше мігрантів з України: дані статистики по країнах

Українці масово залишають Румунію: що стало причиною