RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

У російських окупантів з'явились "Старлінки": фотофакт

Російські військовослужбовці, які воюють на території України, почали користуватися супутниковими пристроями Starlink.

Про це йдеться у матеріалі видання Defence One.

Супутникові пристрої на позиціях росіян уперше виявили ще кілька місяців тому. Українські джерела стверджують, що ЗС РФ дедалі частіше почали користуватися комплексами Starlink. Ймовірно, вздовж лінії фронту росіяни мають десятки терміналів.

Читайте також: Як тобі, Ілоне Маску? СБУ провела успішну спецоперацію, відмовившись від зв'язку Starlink

"Коли їх будуть сотні, нам важко буде жити", - стверджує український інсайдер.

За словами журналістів, використання окупантами Starlink посилює проблеми для Сил оборони України, які, у свою чергу, також мають серйозний дефіцит боєприпасів. Українські артилерійські підрозділи, наприклад, випускають близько 2000 снарядів на день, що майже в п'ять разів менше, ніж росіяни.

Сам Starlink не представлений у Росії та супутниковим інтернетом не можна користуватися на території країни. Але росіяни можуть легко купити термінали Starlink за кордоном та привезти їх додому у воєнних цілях.

Старший науковий співробітник Гудзонівського інституту Браян Кларк припускає, що російські війська, можливо, приховують використання Starlink для SpaceX, надаючи хибний GPS-сигнал терміналу, щоб він подумав, що зараз користувач знаходиться на території України. Експерт упевнений, що Київ може легко визначити, чи використовує Росія Starlink на окупованих територіях, оскільки сигнали пристроїв ідентифікуються обладнанням радіорозвідки.

Раніше ми розповідали, що компанія Ілона Маска обмежила використання супутникового інтернету Starlink українськими військовими.

Вас може зацікавити:

Компанія Ілона Маска більше не може спонсувати Starlink в Україні: що відомо

"Чорт з ним": засновник SpaceX виступив із новою заявою про Starlink в Україні

Ілон Маск зробив важливу заяву щодо роботи Starlink в Україні